Ingezonden persbericht

Nummer: 198
Datum: 29 juni 2009

Vernieuwde Staandemastroute officieel geopend

Vandaag is in bij de nieuwe Palma Brêge in Wergea de Staandemastroute officieel geopend. Provincie Fryslân en de gemeenten Leeuwarden en Boarnsterhim hebben de afgelopen jaren, in het kader van Het Friese Merenproject, hard gewerkt aan de Staandemastroute. Daardoor kunnen zeilschepen nu zonder de mast te strijken rondom Leeuwarden en vanaf de Friese hoofdstad via Wergea richting Grou varen en andersom. Bovendien is de route naar een diepte van 2.20 m. gebracht. Hiermee is Fryslân weer een aantrekkelijke vaarmogelijkheid rijker.

Bij de opening waren Commissaris van de Koningin Jorritsma en wethouders Jager-Wöltgens en Florijn van respectievelijk de gemeenten Boarnsterhim en Leeuwarden aanwezig. Zij verkenden persoonlijk een deel van de nieuwe route per Driemastklipper en Tjalk van Grou naar Wergea, waar werd aangelegd bij de nieuwe Palma Brêge. Na een korte act van steltlopers verrichtten de heer Jorritsma, mevrouw Jager-Wöltgens en de heer Florijn vanaf de boot de officiële opening van de route en voeren zij door de nieuwe brug door.

Veel verbeteringen

Met de Staandemastroute is in totaal ruim 23 miljoen euro gemoeid. Daarmee is een nieuwe vaarweg rondom Wergea aangelegd, inclusief de bouw van bruggen en aanpassing van de wegenstructuur. De Nearre Galle bij Grou en de vaarwegen tussen Grou en Rijksweg 31 zijn verbreed en verdiept. Ruim 90% van de vrijgekomen grond uit de verbredingen en de nieuwe vaarweg bij Wergea is gebruikt voor het verhogen en versterken van ongeveer acht kilometer kaden, het 'werk met werk maken'. Ook is zo'n tien kilometer aan natuurvriendelijke oever aangelegd. Langs de vaarroute is een nieuwe plek gecreëerd voor woonarken en er zijn drie beweegbare bruggen gerealiseerd: de Gallebrêge, de Tútsebrêge en de Palma Brêge. De Palma Brêge, waar de officiële opening plaatsvond, is helemaal nieuw. Commissaris van de Koningin Jorritsma wees in zijn toespraak op het belang van de Staandemastroute: "De Staandemastroute creëert, als onderdeel van Het Friese Merenproject, volop mogelijkheden voor toeristen op en aan het water. En zorgt voor meer toeristen, dus meer inkomsten en meer werkgelegenheid."

Open dag

Om ook omwonenden en andere geïnteresseerden kennis te laten maken met de route, organiseren provincie en gemeenten een open dag op zaterdag 4 juli aanstaande. Er vaart dan een bootpendeldienst van Leeuwarden (Zuiderburen) en Grou naar Wergea en vice versa. In Wergea en Grou is op deze dag veel te zien en te doen voor jong en oud. Zo is het mogelijk om mee te varen op de oudste boeier van Nederland of surveillancevaartuig PW2 van Provinciale Waterstaat (Grou) of te kijken bij de Palma Brêge en een wedstrijd levende standbeelden voor de basisschoolkinderen (Wergea). Meer informatie over de open dag, de Staandemastroute en Het Friese Merenproject vindt u op www.friesemeren.nl.