Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

29 juni 2009

NEDERLANDSE PALINGVISSERS
GAAN MASSAAL VOLWASSEN PALING IN ZEE UITZETTEN

Rijswijk, Vandaag hebben de Nederlandse palingvissers hun plan om massaal paling uit te zetten aangeboden aan minister Verburg van LNV. De omvangrijke uitzet van paling moet belangrijk bijdragen aan het herstel van de palingstand.

Het plan is onderdeel van een veelomvattend Masterplan voor het herstel van de palingstand. Op korte termijn beginnen de vissers met het vangen van maar liefst 157.000 kilo volwassen paling (schieraal). Deze paling is niet bestemd voor de consumptie, maar wordt door de vissers uitgezet in zee, zodat ze zich daar kunnen voortplanten.

Deze grootscheepse 'palingverhuizing' vindt dit jaar plaats tussen 1 augustus en 1 december. De paling zal op gezette tijden op een vijftal plaatsen in zee worden uitgezet. Het ministerie van LNV heeft hiervoor een bijdrage van E 700.000 beschikbaar gesteld. Daarnaast investeren de palingvissers zelf ook nog eens ruim E 300.000 in het project. In totaal zijn bij dit plan ongeveer 140 palingvissers betrokken.

Voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB) is trots op zijn kleine beroepsgroep van palingvissers. 'Het is een geweldige prestatie dat de vissers in drie maanden tijd een zeer complex plan hebben opgesteld dat ze bovendien ook zelf zullen uitvoeren. Dat toont weer eens hoe onmisbaar de rol van beroepsvissers is bij het herstel van de palingstand. De Tweede Kamer heeft sterk aangedrongen op de inschakeling van de beroepsvissers bij het herstel van de palingstand in plaats van het voorgenomen vangstverbod. Ondanks de pogingen van de natuurorganisaties en de sportvisserij om dit te voorkomen, kunnen we ons plan nu in praktijk gaan brengen. Daarmee is de beroepsvisserij op dit moment de enige die feitelijk bijdraagt aan het herstel van de palingstand'.

Het masterplan is opgesteld in nauwe samenwerking met het Productschap Vis. De controleurs van het productschap zullen de hoeveelheden gevangen en uitgezette paling nauwgezet controleren.

Het tweede deel van het masterplan omvat het uitzetten van grote hoeveelheden jonge paling (glasaal en pootaal) om daarmee de palingstand een extra stimulans te geven. Bij dit plan zijn niet alleen de palingvissers betrokken, maar ook de palinghandel en de aalkwekers. Ook daarbij speelt het Productschap Vis een belangrijke ondersteunende rol.