Economie krimpt, werkdruk blijft

Amsterdam, 29 juni 2009

Het werk kan niet met minder collega's. De economie krimpt, maar het aantal banen ook. Eén op de zes werknemers vreest voor zijn baan. Omdat vooral mannen werkloos raken, verkleint de recessie de verschillen tussen mannen en vrouwen.

De economie krimpt, maar de werkdruk blijft. Op de meeste werkvloeren kan het werk niet met minder collega's worden gedaan. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van zondag. Van de 41.000 respondenten zeggen zes op de tien (62%) op het werk niet met minder collega's toe te kunnen. Een op de vijf (21%) denkt dat het werk wel met minder mensen gedaan kan worden. Per saldo vinden de respondenten dat werknemers genoeg om handen hebben. De teruglopende economie betekent niet per se dat werknemers minder te doen hebben.Het aantal banen daalt immers ook.

Bang voor baan

De meeste werknemers rekenen op het behoud van hun baan. Hoewel de werkloosheid oploopt, denkt de overgrote meerderheid niet dat hun eigen baan op het spel staat. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van vrijdag. Van de 64.900 respondenten heeft een kwart (24%) momenteel geen baan (dat kunnen werklozen zijn maar bijvoorbeeld ook gepensioneerden). Als we de respondenten zonder baan even buiten beschouwing laten, dan geldt voor ruim acht op de tien (83%) werknemers dat zij redelijk zeker zijn over hun baan. Een groep van 9% denkt dat zijn baan waarschijnlijk op het spel staat en 7% is daar zeker van. In totaal vreest dus één op de zes werknemers voor zijn baan. Dat zou gaan om 1,3 miljoen banen. Het ING Economisch Bureau denkt niet dat het verlies aan werkgelegenheid zo groot zal uitvallen. Eind volgend jaar zijn naar verwachting 500.000 personen meer werkloos dan begin dit jaar.

Sterke vrouwen

Mannen hebben de grootste kans werkloos te raken volgens de 43.000 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van zaterdag. Ruim de helft (57%) denkt dat onder mannen de werkloosheid het hardst stijgt. Een kwart (23%) verwacht juist dat vooral vrouwen werkloos raken en eenvijfde (20%) heeft geen mening. Tot nu toe zien we inderdaad de werkloosheid onder mannen stijgen. In de afgelopen drie maanden waren er 29.000 meer mannen werkloos dan een jaar eerder en 'slechts' 15.000 meer vrouwen. Sectoren waar juist veel mannen werken - denk aan industrie en bouw - worden harder geraakt door de recessie dan 'vrouwelijke' sectoren als onderwijs en zorg. Het werkloosheidspercentage onder vrouwen (5,1%) is nog altijd hoger dan dat onder mannen (4%), maar mede door de economische recessie wordt het verschil kleiner.