Ingezonden persbericht

29 juni 2009

Aanzienlijke kostenbesparing voor Fokker 100-operators
Fokker 100 operatie met tweepersoons cabin crew

Dankzij een recente aanpassing van het Airplane Flight Manual hebben Fokker 100 operators een grotere flexibiliteit ten aanzien van de omvang van de cabinebemanning. Voorheen was een bezetting van drie personen vereist. Een kleiner aantal was alleen mogelijk door een speciaal verzoek in te dienen bij de plaatselijke luchtvaartautoriteiten. Veelal nam het verlenen van toestemming lange tijd in beslag en was ook inbreng van Fokker Services nodig.

In het Airplane Flight Manual wordt nu het vereiste aantal cabin attendants specifiek aangegeven. Dit is gebaseerd op een door Fokker Services uitgevoerde analyse. De aanpassing geldt voor Fokker 100-toestellen met maximaal honderd zitplaatsen. Voor Fokker 100's met meer dan honderd zitplaatsen blijft een driepersoons cabinebemanning verplicht.

Binnenkort worden de Airplane Flight Manuals van alle Fokker 100-toestellen aangepast aan de nieuwe standaard. Hierdoor hoeven Fokker 100-operators geen individuele verzoeken voor een kleinere crew meer in te dienen.

Naar Nederlandse maatstaven levert dit een jaarlijkse besparing op van 150.000 tot 200.000 euro per toestel. Met deze aanpassing bewijst de Fokker 100 zich wederom als het toestel dat een kostenefficiƫnte operatie mogelijk maakt.