Ingezonden persbericht

Reactie CBL op Nota Duurzaam Voedsel
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten in Nederland, is verheugd met de Voedselnota van het kabinet, waarin naast voedselveiligheid groot belang wordt gehecht aan verduurzaming van de voedselketen. Dit is lijn met de weg die de supermarktsector enkele jaren geleden is ingeslagen. Hiertoe stelde het CBL de CBL-duurzaamheidsagenda op. Ieder jaar worden hier enkele nieuwe agendapunten aan toegevoegd en worden er samen met ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties projecten opgezet om de voedselketen duurzamer te maken.

De overheid kan hierbij een belangrijke rol spelen. Ondersteuning van ontwikkeling, marktintroductie van nieuwe producten, maar ook voorlichting en Smaaklessen voor de jeugd kunnen een belangrijke impuls geven aan de verduurzaming. Het CBL is enthousiast over deze door het kabinet ingeslagen weg. Het CBL is echter wel van mening dat de rol van de overheid niet moet resulteren in extra wetgeving. Duurzaamheid is en blijft een bovenwettelijke zaak waarbij de overheid een belangrijke faciliterende en voorlichtende rol kan spelen.

Ter ondersteuning van de activiteiten van individuele supermarktorganisaties voert het CBL de duurzaamheidagenda uit. Biologisch, arbeidsomstandigheden in de derde wereld, verdoofd castreren biggen, duurzame vis, koeien in de wei, scharreleieren, fatsoenlijk diertransport, schone en stille vrachtwagens en energiezuinige koelmeubelen zijn belangrijke onderdelen van de CBL-Duurzaamheidsagenda. Het CBL brengt deze onderwerpen onder de aandacht van de consument via wwwpassievoorfood.nl



Ingezonden persbericht