Ingezonden persbericht

Persbericht
29 juni 2009

FNLI reageert welwillend op Nota Duurzaam Voedsel

Rijswijk- De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) heeft de Nota Duurzaam Voedsel van het ministerie van LNV welwillend ontvangen. Wel plaatst de FNLI enkele kanttekeningen bij de Nota.

De koepel van levensmiddelenproducenten is verheugd dat de minister duurzaamheid ziet als een proces van verduurzaming, dat flexibel, vitaal en innovatief is. De eisen eraan veranderen met de tijd. Er zijn meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden, volgens de Nota. Deze procesgerichte benadering bepleit de FNLI reeds lange tijd. Een keuze voor één specifiek logo of één certificeringsschema past hier nadrukkelijk niet binnen, vindt de FNLI en kennelijk is de minister het hier mee eens.

De FNLI is positief over de grote rol die de Nota toekent aan het Platform Verduurzaming Voedsel, bestaande uit ketenpartijen die tevens voortrekkers op het gebied van verduurzaming zijn. De FNLI participeert in dit platform en neemt hierbinnen graag haar verantwoordelijkheid.

De FNLI waarschuwt ervoor dat in de Nota al te veel onderwerpen onder de paraplu van verduurzaming worden samengebracht of op één lijn gesteld worden met "duurzaam". Zo zijn gezondheid, voedselveiligheid en voedseltoegankelijkheid onderwerpen die op zichzelf en in beginsel los van duurzaamheid moeten worden behandeld.

Terecht zegt de Nota dat over het meetbaar maken van duurzaamheid en het harmoniseren van criteria, ook in Europees verband, nog heel veel te doen is. Zolang dat het geval is, vindt de FNLI dat de overheid voorzichtig moet zijn met bepalen van verder beleid en het (doen) uitvoeren van consumentencampagnes.

Philip den Ouden, directeur van de FNLI, is hier duidelijk in:"Wij zijn verheugd over het feit dat de minister net als de FNLI verduurzaming als een voortdurend proces beschouwt. Wel moeten we strakker in beeld krijgen wat verduurzaming daadwerkelijk omvat alvorens we verder beleid formuleren en promotiecampagnes lanceren. Onduidelijkheid, schijnprecisie en onterechte verwachtingen kunnen we bij dit proces niet gebruiken."