Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

Amsterdam, 29 juni 2009

Filosoferen met kinderen

"Dit vind ik er van. En dus zeg ik het. En als jij wat anders vindt, moet je dat zelf maar weten. De eigen mening als norm. Schelden en kwetsen mag. Vrijheid van meningsuiting in 2009. Kinderen groeien op in een omgeving waarin volwassenen zich bedienen van generalisaties en stereotypen. Zo benadrukken we wat groepen scheidt en niet wat mensen bindt." Aldus Godfried Lambriex, stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes.

Vanaf 2006 zijn basisscholen verplicht aandacht te besteden aan burgerschapskunde. Stadsdeel De Baarsjes heeft dat op een bijzondere manier ingevuld. Filosofe Maaike Merckens ontwikkelde voor het stadsdeel het lesprogramma Filosoferen met kinderen, Samenleven doe je zo'. Merckens verzorgde ook de unieke lessen op 6 basisscholen in De Baarsjes. Dit korte lesprogramma gaat verder dan burgerschap. Het leert kinderen twijfelen aan het vanzelfsprekende en helpt bij het vormen van de eigen mening. Het geeft zelfvertrouwen, want het vraagt moed zelf na te denken. En het wapent kinderen tegen vooroordelen, onverdraagzaamheid, polarisatie en ook radicalisering. "Ik begrijp je wel, maar ben het niet met je eens", klinkt toch beter dan "het is fout en dat is mijn mening".

Naar aanleiding van de lessen is er voor iedere school een boekje gemaakt met de ervaringen en gedachten van de kinderen. Iets om trots op te zijn! Maandag 29 juni overhandigde Lambriex het eerste exemplaar van het boekje 'Filosoferen met kinderen, samenleven doe je zo' aan juf Karin van groep 8 op basisschool Corantijn.