Erasmus MC



---

Erasmus MC opent speciale kamers voor kankerpatiënten

Het Erasmus MC opent op 29 juni twee speciale kamers voor hoofd-halskankerpatiënten in de laatste levensfase. In de nieuwe kamers is alle zorg erop gericht de kwaliteit van de laatste levensfase van palliatieve patiënten en hun naasten zo hoog mogelijk te houden.

De zorgverleners beperken medische handelingen tot het noodzakelijke niveau en leggen meer nadruk op extra aandacht en het bieden van een luisterend oor aan de patiënt en diens naasten. Tot voor kort lagen palliatieve en curatieve patiënten gezamenlijk op zaal, waardoor een rustig verblijf voor palliatieve patiënten niet optimaal kon worden aangeboden.

Locatie
In Nederland is de zorg voor patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied geconcentreerd in academische ziekenhuizen en gespecialiseerde centra. Er zijn er meer dan twintig verschillende disciplines betrokken bij de behandeling van
hoofd-halskankerpatiënten. Door de locatie van tumoren worden deze patiënten geconfronteerd met problemen met eten, drinken, praten, slikken en ademen. Jaarlijks worden in het Erasmus MC op de centrumlocatie en in de locatie Daniel den Hoed ruim vijfhonderd nieuwe patiënten met een hoofd-halstumor behandeld. Zo'n 30% van de hoofd-halskankerpatiënten belandt binnen het jaar in de palliatieve fase, de periode vanaf de diagnose van een niet te genezen tumor tot en met het overlijden van de patiënt.

Gewoon uitslapen
In deze fase van het ziekteproces is de behandeling gericht op verlichting van de lichamelijke en psychosociale klachten. Genezing van de patiënt wordt niet meer nagestreefd. "Wij willen palliatieve patiënten een rustig verblijf bieden zonder onnodige medische interventies. Drie keer per dag temperatuur opmeten bijvoorbeeld is belastend voor deze mensen. Beter is dat de verpleegkundige even naast het bed komt zitten en extra tijd neemt voor de patiënt en diens naaste", zegt dr Lilly-Ann van der Velden, KNO-arts en hoofd-halschirurg in het Erasmus MC. "De nieuwe kamers betekenen dus ook een nieuwe werkwijze, die wij nu structureel kunnen inzetten. Er is extra aandacht voor psychosociale ondersteuning, extra trainingen in het luisteren naar de patiënt en de patiënt mag gewoon uitslapen als hij dat wil. Het is onzin om deze patiënten standaard vroeg in de ochtend te wekken."

Huiselijk en sfeervol
De inrichting van de kamers laat zich het best omschrijven als sfeervol en huiselijk en kan zo veel mogelijk worden aangepast aan de wens van de patiënt. Hij kan eigen spullen meenemen, televisie en dvd's kijken. Tevens kunnen naasten bij de patiënt overnachten.

De kamers zijn mede mogelijk gemaakt door individuele donaties en Stichting Roparun.

gepubliceerd: 23 juni 2009