Vrije Universiteit Amsterdam

Regionale autoriteit en regionale beleidsuitvoering


* Startdatum: 29-06-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Regionale autoriteit en regionale beleidsuitvoering


* Plaats: Aula


* Spreker: A.H. Schakel


* Promotor: prof.dr. G.W. Marks


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het promotieonderzoek van Arjan Schakel laat zien dat er veel meer dynamiek is in het aantal bestuurlijke overheidslagen en dat de hoeveelheid macht die overheden hebben groter is dan voorheen werd gedacht.

Het is zo vanzelfsprekend dat ieder land meerdere bestuurslagen heeft. Nederland heeft de gemeentelijke, provinciale en nationale overheid. De kleinste landen in de wereld hebben twee bestuurslagen terwijl heel grote landen zoals de Verenigde Staten en Duitsland wel vijf overheidslagen kennen.

In het proefschrift van Schakel onderzocht hij de variatie in overheidslagen en in het bijzonder die bestuurslagen die zich tussen het lokale en nationale niveau bevinden, namelijk de regionale overheden. Niet alleen het aantal overheidslagen varieert maar ook de macht die zij hebben. In zijn onderzoek ontwikkelde Schakel een meetinstrument van overheidsmacht dat vervolgens werd toegepast op alle regionale overheden in 42 landen over de periode 1950-2006.

Het blijkt dat het voor grote landen functioneel en economisch verantwoord is om meerdere en machtigere regionale overheden te hebben. Maar wanneer er etnische minderheden en regionale partijen aanwezig zijn krijgen regionale overheden meer macht dan op basis van economische en functionele redenen verwacht kan worden. Zo kan het gebeuren dat kleine landen zoals België zeer sterke en meerdere regionale overheden hebben.

Ook heeft Schakel de variatie in macht door de tijd heen gemeten en het blijkt dat door de groei van de welvaartstaat, Europese integratie en het succes van regionale politieke partijen, regio's steeds machtiger worden ten koste van de nationale én de lokale overheid.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam