Vrije Universiteit Amsterdam

Adipose Stem Cells en de regeneratie van tussenwervelschijven


* Startdatum: 29-06-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Adipose Stem Cells en de regeneratie van tussenwervelschijven


* Plaats: Aula


* Spreker: Z.F. Lu


* Promotor: prof.dr. R.A. Bank prof.dr. P.I.J.M. Wuisman (/-)


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

ZuFu Lu concludeert dat vetstamcel-injectietherapieën ten behoeve van het voorkomen, vertragen, of herstellen van
tussenwervelschijf-degeneratie, al dan niet in combinatie met een geschikt dragermateriaal, een veelbelovend en praktisch haalbaar concept lijkt te zijn.

De huidige behandelingen voor gedegenereerde tussenwervelschijven (TWS) omvatten zowel conservatieve als invasieve chirurgische therapieën; beide zijn echter gericht op pijnverlichting in plaats van weefselherstel, dat de biologische en mechanische functie van de TWS zou kunnen waarborgen. Weefselherstel gebaseerd op celtherapie (tissue engineering) zou daarom een mogelijk ideale therapie zijn voor de gedegenereerde TWS en diens gewrichtsfunctie. Het doel van Lu's proefschrift is de ontwikkeling van een éénstaps-procedure voor het regenereren van de TWS door middel van een minimaal invasieve procedure, die bestaat uit het injecteren van vetstamcellen in de nucleus pulposus (NP) van de TWS, al dan niet gecombineerd met een dragermateriaal.

Lu voerde in vitro (laboratorium) en in vivo (diermodel) experimenten uit om de haalbaarheid van een eenstaps minimaal invasieve procedure voor tussenwervelschijfregeneratie te evalueren. Lu laat zien dat (i) de belangrijkste bouwstenen van de micro-omgeving van de nucleus pulposus, collageen type II en NP cellen, beide inductieve signalen leveren die leiden tot kraakbeendifferentiatie in vetstamcellen; (ii) de capaciteit tot het induceren van een ronde celvorm door ß1-integrine gemediëerde Rho A/ROCK signaaltransductie één van de meest belangrijke criteria zou moeten zijn in de keuze van het dragermateriaal voor kraakbeen tissue engineering; en (iii) dat de minimalisatie van verontreinigingen in het vers geïsoleerde vetstamcel preparaat essentieel is wanneer cellulaire injectietherapie wordt toegepast in de tussenwervelschijf.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam