Provincie Gelderland


---




DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE PROVINCIE GELDERLAND, GOLFBAAN DE BATOUWE EN CLEAN GREEN

Arnhem, 25 juni 2009

GROEN GOLFEN OP ZOELENSE GOLFBAAN DE BATOUWE DANKZIJ UV LICHT GELDERLAND HEEFT DE PRIMEUR

Op 29 juni geeft gedeputeerde Milieu Annelies van der Kolk op de golfbaan de Batouwe in Zoelen met een fikse klap met de golfclub het startsein voor een primeur. Dankzij een provinciale subsidie en de innovatieve ontwikkeling van een nieuwe en wereldwijde unieke machine van Clean Green en Rein Drost Machinehandel komt er een einde aan het bestrijden van schimmels met chemicaliën. Hierdoor wordt het golfen in Zoelen een stuk milieuvriendelijker.

Een mooie, groene en snelle green is het summum voor de golfer. Helaas gooien schimmels roet in het eten en veroorzaken lelijke plekken en oneffenheden op de green. Deze worden met 'harde hand', lees chemicalien bestreden. Daaraan komt nu een eind dankzij een nieuwe en wereldwijd unieke machine, mede mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Gelderland.

Informatie over het project
Na drie succesvolle projecten in het laboratorium, op het veld en in de praktijk gaat Golfbaan de Batouwe een nieuwe en wereldwijd unieke machine van Clean Greens gebruiken. Clean Greens maakt in samenwerking met Rein Drost Machinehandel de CGC 4.0, een UV machine, waarmee de schimmel Dollarspot bestreden kan worden op golfbanen zonder chemicalien. Dollarspot veroorzaakt lelijke plekken en oneffenheden op de green. Normaliter worden andere vaak chemische middelen ingezet met nadelige gevolgen voor de mens en de omgeving. Dat is niet meer nodig met de CGC 4.0, omdat de schimmel wordt bestreden met UV licht, wat geen (schadelijke) residuen achter laat. Hierdoor verbetert de kwaliteit van zowel de golfbaan als het milieu! De nieuwe machine leidt ook tot andere voordelen. Het bodemleven wordt niet verstoord, het gras versterkt en er wordt bespaard op de kosten.

Committed to green
De feestelijke ingebruikname van de nieuwe machine vindt plaats tijdens de contactdag van de Nederlandse Golf Federatie. Op deze contactdag staat het programma Committed tot Green volop in de belangstelling. Committed to Green is een programma ontwikkeld om golfbaanbeheerders te stimuleren bewust om te gaan met natuur en milieu. Na het doorlopen van het programma kan het ecolabel Committed to Green worden aangevraagd.

Groen Golfen
De belangstelling voor de golfsport als "groene sport " neemt sterk toe en daarmee het aantal actief spelende golfers. Ook de behoefte aan meer golfbanen is duidelijk waarneembaar. Het besef dat golfterreinen een belangrijke rol kunnen spelen in het behoud van de open ruimte en de ontwikkeling van de natuur heeft in Nederland en Europa tot initiatieven geleid om te komen tot het ontwikkelen van duurzaam en verantwoord beheer van golfterreinen.De Nederlandse Golf Federatie (NGF) heeft dit dan ook opgenomen in haar beleidsplan en gemaakt tot een van haar speerpuntacties. Een natuurvriendelijk en milieubewust beheerde golfbaan biedt voor de golfer een interessante en uitdagende omgeving. Het bevordert de beeldvorming van de golfsport als een "groene sport ".

Noot voor redacties



Provincie Gelderland