Raad van State


maandag 29 juni 2009
Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor het herstel van het stuifzandlandschap het 'Rozendaalse Zand'. De vergunning is aangevraagd door de gemeente Rheden en ziet op een gebied van ongeveer 36 hectare op de Veluwe. De werkzaamheden betreffen onder meer uit het plaggen van mossen en grassen en het verwijderen van een productiebos uit de 19e eeuw. Een aantal mensen verzet zich tegen de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben de status van 'geërfden van Velp' en hebben gronden in eigendom in de gemeente Velp. Zij zouden op basis van hun status als 'geërfde' daarnaast ook zelfstandige, bijzondere rechten hebben in het gebied waarop de vergunning ziet, zoals een jachtrecht. Zij vinden dat het project nadelige effecten heeft op de wespendief en de zwarte specht. Ook is volgens de 'geërfden van Velp' geen rekening gehouden met de das en de boommarter. (zaaknummer 200806755/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Fryslân op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor de uitbreiding van de grondwaterwinning op Vlieland. Om de drinkwatervoorziening op dit eiland in de toekomst veilig te stellen is uitbreiding van de grondwaterwinning met 50.000 m3 noodzakelijk, aldus de aanvrager van de vergunning, Vitens. De activiteiten zullen plaatsvinden aan de noordwestzijde van het dorp Oost Vlieland in het gebied 'Duinen Vlieland'. De Waddenvereniging en de stichting Duinbehoud verzetten zich tegen de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat het provinciebestuur had moeten beoordelen wat de totale gevolgen zijn van de grondwaterwinning voor het natuurgebied, en niet had mogen volstaan met een beoordeling van alleen de gevolgen van de uitbreiding met 50.000 m3. Verder is bij de beoordeling van de gevolgen van de grondwaterwinning uitgegaan van een onjuiste beginsituatie, aldus de vereniging en de stichting. (zaaknummer: 200802831/1)

11.15 uur

Zitting over de vergunningen die de burgemeester op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft verleend voor het houden van themamarkten op het Schelpenpad aan de Dreef in Haarlem. De vergunningen hebben betrekking op drie verschillende tijdvakken in de periode tussen maart 2004 en oktober 2006. Een inwoner van Haarlem is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt vooral dat de themamarkten leiden tot een onaanvaardbare parkeerdruk in de omgeving. Hij bestrijdt verder het standpunt van het gemeentebestuur dat voldoende parkeertoezicht aanwezig is. De rechtbank in Haarlem verklaarde in november 2008 de eerdere beroepen tegen de vergunningen ongegrond. (zaaknummers 20088987/1, 200808988/1 en 200808989/1) Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noord-Holland heeft verleend aan een tuincentrum in Middenmeer. De vergunning maakt een gasflessenvulstation voor propaan mogelijk en een uitbreiding van de opslag van consumentenvuurwerk. In het tuincentrum wordt nu ook al vuurwerk opgeslagen, maar met de vergunning kan een dubbele hoeveelheid vuurwerk worden opgeslagen. Een omwonende is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest vooral voor een verslechtering van de veiligheidssituatie en voor geluidsoverlast. (zaaknummer 200806764/1).

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.