Trimbos-instituut

PERSBERICHT

Alcoholhulpvraag onder ouderen stijgt harder dan vergrijzing

Utrecht, 29 juni 2009. De alcoholproblematiek onder senioren (55 plus) stijgt snel,zelfs als er rekening wordt gehouden met de vergrijzing. In 10 jaar tijd is het aantal ingeschreven 55-plussers met deze problematiek in de verslavingszorg meer dan verdubbeld (130%). Gecorrigeerd voor de vergrijzing is de toename nog steeds 89%. Bij jongere leeftijdcategorieën is deze stijging gemiddeld 37%. Driekwart van de stijging bij senioren vindt plaats in de laatste 5 jaar. Alleen al in 2007 was de stijging 15%, aanzienlijk hoger dan in de daaraan voorafgaande jaren. De cijfers zijn afkomstig van de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) en worden jaarlijks bewerkt door het Trimbos-instituut, uitvoerder van de campagne "Drank maakt meer kapot dan je lief is".

In 2006 begon de campagne met het bewerken van de gegevens van de Stichting IVZ naar aanleiding van signalen bij de Alcoholinfolijn. Er kwamen steeds meer vragen over alcoholproblemen binnen. Van de gegevens wordt elk jaar een factsheet gemaakt, die te downloaden is van www.alcoholinfo.nl. Uit de cijfers blijkt dat in 1998 nog 3.154 mensen van 55 jaar en ouder ingeschreven stonden bij de instellingen voor verslavingszorg, in 2007 is dit gestegen tot 7.241. De stijging in deze leeftijdscategorie gaat veel sneller dan in de jongere categorieën, waardoor het aandeel van 55-plussers in de verslavingszorg inmiddels is gestegen van 14% naar 22% van de totale populatie. Binnen de leeftijdscategorie 55-plus blijkt de groei bij vrouwen weer sneller te gaan dan bij mannen (100% tegenover 78%).

In vergelijking met jongere cliënten hebben senioren meer de gewoonte om frequenter te drinken. Het aantal dagelijkse drinkers in deze leeftijdscategorie is hoger. Juist het feit dat steeds meer senioren dagelijks drinken wordt als een van de verklaringen gezien voor de toegenomen problematiek. Daarbij valt op dat het aantal cliënten van 55 jaar en ouder dat langer dan 10 jaar met de problematiek kampt, toeneemt. Verondersteld mag worden dat er een directe relatie is tussen de omvang van de cliëntenpopulatie in de verslavingszorg en de totale omvang van de alcoholproblematiek in deze leeftijdsklasse. Helaas zijn er nog onvoldoende onderzoeksgegevens buiten de hier gepresenteerde die een beeld kunnen geven van de reële omvang van deze problematiek.

Samen met het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie pleit het Trimbos-instituut voor meer onderzoek en het monitoren van de omvang van het alcoholgebruik en alcoholmisbruik onder ouderen. Bezoekcijfers in de verslavingszorg zullen op termijn de werkelijke trend niet meer goed weergeven. Als immers instellingen voor verslavingszorg op basis van de hier gepresenteerde cijfers en andere signalen het aanbod op ouderen zouden verbreden zou hierdoor alleen al het aantal geregistreerde 55-plussers gaan stijgen. Daarnaast pleiten beide organisaties voor meer deskundigheidsbevordering onder beroepsgroepen die regelmatig met ouderen in contact komen over het omgaan met en het vroegtijdig herkennen van personen met een alcoholprobleem.