Gemeente Beverwijk


Ontwerp-Structuurvisie Beverwijk 2015+ klaar voor inspraak

Het college van burgemeester en wethouders heeft 16 juni 2009 de Ontwerp-Structuurvisie Beverwijk 2015+ Ontwerp-Structuurvisie Beverwijk 2015+ vastgesteld. Hiermee is het stuk gereed voor presentatie aan de raadsleden, inspraak van Beverwijkers en vooroverleg met verschillende instanties en overheden. De periode voor inspraak en vooroverleg loopt tot 30 september 2009.

Beverwijk werkt volop aan de toekomst. Ruimtelijke ordeningsprojecten en gebiedsvisies zijn onder de noemer Beverwijk Vitale Stad in voorbereiding of in uitvoering. Daarnaast worden diverse beheerprojecten verspreid over de gemeente voorbereid of uitgevoerd. Vanuit de nieuwe Wet ruimtelijke ordening geldt een verplichting tot het opstellen van een integraal ruimtelijk afwegingskader: de Structuurvisie Beverwijk 2015+. Deze Structuurvisie wordt gebruikt om samenhang in de projecten en visies te krijgen en dienst als onderlegger voor nieuwe bestemmingsplannen. Richtinggevend voor de Structuurvisie Beverwijk 2015+ is de Stadsvisie geweest. Hierin is, op basis van een intensief en breed participatieproces, een uitgesproken beeld naar voren gekomen hoe bewoners en ondernemers aankijken tegen de kwaliteiten en verbeterpunten van Beverwijk. Daarnaast zijn er diverse projectplannen en gebiedsvisies (in de maak) en zijn recentelijk strategische kaders vastgesteld op het gebied van onder meer maatschappelijke voorzieningen, water, groen, economie en duurzaam ruimtegebruik. Samen vormen deze de grondslag voor de Structuurvisie Beverwijk 2015+.

Vier pijlers
De Structuurvisie Beverwijk 2015+ kent vier pijlers:
1. Gevarieerd wonen: De verschillende woongebieden in Beverwijk hebben hun eigen identiteit, met hun eigen kwaliteiten en knelpunten. Beverwijk wil een gevarieerd en herkenbaar woningaanbod van elk van die gebieden. Vaak betekent dit dat ingezet wordt op het behoud van bestaande kwaliteiten en het opheffen van knelpunten. In andere gevallen wordt dit bereikt met een herinrichting van de openbare ruimte.
2. Werken met perspectief: Beverwijk is van oudsher een woon-werkstad. De gemeente wil dit voor de toekomst behouden door bestaande economische potenties beter te benutten. Dit kan door een aantal sterke en herkenbare economische clusters (bv. Corusgebied, bedrijventerrein De Pijp en winkelgebieden) te handhaven en te versterken.
3. Openbaar leven: Beverwijk wil kansrijke routes en plekken veraangenamen en versterken. Deels door verbinding te zoeken met bestaande kwaliteiten binnen het stedelijk gebied en het groene buitengebied. Daarnaast door het versterken van de kwaliteit van de openbare ruimte in de stad. Hierdoor wordt de ontmoetingsfunctie op straat beter en krijgt de stad een aangenamer uiterlijk. Uitgangspunt voor het behouden en verbeteren van het sociale leven in Beverwijk is het op peil en up-to-date houden van het voorzieningenaanbod.
4. Bereikbaar Beverwijk: Om Beverwijk bereikbaar te houden voor haar inwoners moet het bestaand stedelijk gebied, voor wat betreft doorgaand verkeer, zoveel mogelijk ontlast worden. Dit kan door een goed alternatief rondom Beverwijk te bieden.

Beverwijk Vitale Stad
Beverwijk wil een gemeente zijn waar inwoners een passende woning hebben in gevarieerde wijken met goede voorzieningen. Waar ondernemers de ruimte krijgen en gestimuleerd worden om de gemeente economisch gezond te houden. Die goed bereikbaar is, waarbij binnen Beverwijk meer ruimte voor het openbare leven moet ontstaan door het doorgaande verkeer om de stad heen te leiden. Daarnaast is het van belang om de bestaande identiteit van Beverwijk en Wijk aan Zee te versterken en te stimuleren, door oude verbindingen meer aanzien te geven en pleinen een grotere functie. Ook wil Beverwijk dat het stad en het dorp beter verbonden worden met het buitengebied, zodat de parken en het landschap voor de inwoners beter bereikbaar en beleefbaar worden. Ook steekt de gemeente in op een betere kwaliteit van deze groengebieden. Kortom: Beverwijk, een Vitale Stad.