Kortingsmaatregel GGZ ten tijde van crisis desastreus

29/06/2009 05:00

Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)

Zorgaanbieders en cliënten doen gezamenlijke oproep tot financiële ondersteuning

Door het voornemen van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)-sector te korten met 3,5%, komt de sector nog verder onder druk te staan. De kortingsmaatregel heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de financiële situatie van zorginstellingen en zelfstandige praktijken in de GGZ, maar daaruit volgend ook voor cliënten en hun naastbetrokkenen. Een aantal zorgaanbieders en de belangenvereniging voor cliënten en familieleden in de GGZ roepen minister Klink daarom op de Geestelijke Gezondheidszorg in Nederland financieel te ondersteunen, juist ten tijde van economische crisis waarin nog vaker een beroep op de GGZ gedaan zal worden.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), het Landelijk Platform GGZ, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) en de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) uitten hun bezorgdheid over de kortingsmaatregel die minister Klink wil toepassen -vanwege een vermeende overschrijding van het GGZ-budget met ca. 180 miljoen euro - onlangs in een brief aan de minister en de Vaste Kamer Commissie van VWS.

Niet alleen hebben genoemde partijen grote twijfels over de gehanteerde cijfers aangaande de overschrijding, ook wijzen zij op het belang van voldoende financiële middelen voor snelle en adequate zorg voor mensen die in de huidige economische crisis niet alleen financieel en sociaal, maar ook psychisch in de knel zullen komen te zitten. Het doorvoeren van de kortingsmaatregel bij een steeds toenemende zorgvraag werkt demotiverend voor zorgverleners en zal een averechts effect hebben op de inzet om wachtlijsten weg te werken. Juist in een sector die door de liquiditeitsproblemen rondom de overschakeling op de zogenaamde DBC-systematiek toch al kwetsbaar is, zullen veel zorginstellingen en zelfstandige praktijken nog verder in de problemen komen. Dit leidt tot hogere wachtlijsten en brengt de continuïteit van zorg aan cliënten ernstig in gevaar. Genoemde partijen pleiten daarom voor een financiële ondersteuning van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland, in navolging van landen als Groot-Brittannië, zodat zorgvragers niet tevergeefs een beroep op de GGZ zullen doen.

In een Algemeen Overleg op woensdag 1 juli a.s. wordt door de Tweede Kamer over de kortingsmaatregel GGZ gesproken.





http://www.nvvp.net