Gemeente Doetinchem

persbericht, 30 juni 2009

Veel studentenhuizen niet brandveilig

Als je op kamers gaat wonen, denk je niet meteen aan brand. Maar uit controles van de brandweer blijkt dat veel studentenhuizen niet brandveilig zijn. Vluchtroutes worden geblokkeerd door fietsen, meubels en vuilniszakken, of door afgesloten deuren van kamers. En vaak is de elektrische bedrading niet helemaal op orde, zijn er veel losliggende snoeren en aan elkaar geknoopte stekkerdozen waardoor kortsluiting en brand kunnen ontstaan.

Wat jonge kamerbewoners in ieder geval moeten weten Verstandig handelen bij een brand doet bijna niemand van nature. Wat doe jij als er brand uitbreekt? Zelfs in de kleinste ruimtes, die je door en door kent, raak je bij rookontwikkeling je oriëntatie kwijt. Je kunt jezelf beter in veiligheid brengen als je van tevoren een vluchtplan maakt, met afspraken over hoe jij en je huisgenoten bij brand kunnen vluchten.
Maak in ieder geval afspraken over het volgende: 1. Bepaal de snelste en veiligste vluchtroute uit het pand en geef deze aan op een plattegrond van het huis. Een goede vluchtroute gaat van boven naar beneden en bij voorkeur naar de straatkant van het pand.
2. Bepaal een tweede vluchtroute voor het geval de uitweg via de voordeur geblokkeerd is.
3. Spreek een verzamelplaats af, waar je elkaar na het vluchten ontmoet. Zo kun je snel bepalen of er nog iemand binnen is. Het is belangrijk voor de brandweer om dit te weten.
4. Als je het huis niet kunt verlaten omdat de vluchtroute afgesloten is, dan moet je naar de zogenoemde vluchtkamer. Spreek af, en geef in je vluchtplan aan, welke kamer dat is. Hij moet aan de straatkant zijn, zodat de brandweer er gemakkelijk bij kan. Een andere mogelijkheid is een balkon. Spring niet naar beneden, probeer paniek te voorkomen en wacht op hulp.
5. Maak een taakverdeling. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de huisdieren?
6. Geef op de plattegrond aan waar de blusmiddelen zijn en de hoofdafsluiters van gas en elektra.
7. Spreek een vaste plek af waar je je huissleutels altijd opbergt.
8. Spreek af dat je tijdens het vluchten altijd de deuren achter je sluit. Hierdoor kan branduitbreiding voorkomen, of in ieder geval vertraagd worden.

Houd vluchtroutes vrij
Een vluchtplan alleen is niet genoeg; het is belangrijk dat je het regelmatig controleert. Zorg dat de vluchtroutes nooit geblokkeerd zijn. Je woonsituatie kan ook veranderen door een verbouwing. Bespreek het plan een paar keer per jaar met je huisgenoten.

Kijk op de gemeentelijke (brandweer)website of op www.brandweer.nl voor de folder. Deze kun je ook ophalen in de gemeentewinkel of bibliotheek.