Hiemstra & De Vries wint ROA Impact Prijs 2009

29/06/2009 08:00

Raad van Organisatie-Adviesbureaus

Amsterdam, 29 juni 2009 - De ROA Impact Prijs is gewonnen door het Utrechtse organisatieadviesbureau Hiemstra & De Vries. Dit bureau kwam in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met aanbevelingen voor het verbeteren van schuldhulpsanering door gemeenten.

De ROA Impact Prijs is een initiatief van de Raad van Organisatie-Adviesbureaus (25 bureaus met ruim 4500 organisatieadviseurs). Het betreft een vakprijs voor organisatieadviseurs en opdrachtgevers. De jury beoordeelde twintig inzendingen op hun maatschappelijke impact voor de welvaart en het welzijn in Nederland. Van de vijf genomineerde bureaus won Hiemstra & De Vries met een advies voor een betere schuldhulpverlening. De vakjury was bijzonder onder de indruk van dit project dat zich beweegt op het snijvlak van wetenschap en advies en tot daadwerkelijke veranderingen leidt.

Nederland telt ruim 350.000 huishoudens met hoge schulden. Gemeenten proberen daar iets aan te doen. Slechts 25% van hun projecten heeft resultaat. Het ministerie vroeg Hiemstra & De Vries, dat samenwerkte met Significant uit Barneveld, hoe dat percentage kan worden verhoogd. Het winnende project leidde ertoe dat gemeenten hun werkwijze nu al aanpassen en dat staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) een wettelijke zorgplicht schuldhulpverlening voor gemeenten gaat invoeren. Voor schuldenaren betekent dit dat zij voortaan in elke gemeente goed hulp kunnen krijgen. Maatschappelijk is dit relevant omdat schulden vaak samengaan met andere problemen. Het wegwerken van schulden leidt tot besparingen op andere soorten hulpverlening.

Hiemstra & De Vries deed een kwantitatief breedteonderzoek onder 34 representatieve gemeenten en verrichtte ook een kwalitatief diepteonderzoek bij de vijf best en de vijf slechtst presterende gemeenten. Op basis van deze onderzoeken en op basis van contacten met betrokkenen uit het werkveld zijn aanbevelingen en concrete oplossingen aangedragen. Nadja Jungmann van Hiemstra & De Vries:"Toen onze opdrachtgever met een duidelijke onderzoeksvraag kwam, hebben wij ingezet op méér. Niet alleen kennis verzamelen, maar in samenspraak met het werkveld ook oplossingen en ideeën aandragen. Mede dankzij de combinatie van gedegen wetenschappelijk onderzoek en het samen met stakeholders maken van haalbare aanbevelingen hebben we het verschil kunnen maken. De maatschappelijke impact is groot. Straks zitten er minder mensen in de schulden omdat gemeenten betere ondersteuning bieden."

De door Hans Dijkstal geleide vakjury bestond uit Ewald Smits (hoofdredacteur Management Team),Wessel Ganzevoort (hoogleraar Organisatiedynamiek- en Innovatie aan de Universiteit van Amsterdam) en Jac Geurts (hoogleraar Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg). Behalve Hiemstra & De Vries waren de bureaus BMC, Squarewise, Van Vieren en Rijnconsult genomineerd. De in samenwerking met Management Team door de ROA georganiseerde publieksprijs ging ook naar Hiemstra & De Vries (2951 van de bijna 7500 uitgebrachte stemmen).





http://www.roa-advies.nl