Gemeente Soest

.

Spreekuren Sociaal Juridisch Informatiepunt goed bezocht

29 juni

Steeds meer inwoners van Soest weten de weg te vinden naar het spreekuur van het Sociaal Juridisch Informatiepunt (SJI) in Breed Educatief Centrum De Plantage.

Uit het onlangs gepubliceerd jaarverslag 2008 van het SJI blijkt dat er 821 klantcontacten waren, een stijging van 14 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het SJI is een samenwerking tussen Stadsring51 en de gemeente Soest. Het is in 2007 in het leven geroepen om mensen die dat nodig hebben, te helpen in het oerwoud van regelgeving zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.

Onder begeleiding van een sociaal raadsman helpen vrijwilligers met het invullen van formulieren van de meest uiteenlopende instanties, zoals de Belastingdienst, de sociale dienst, UWV en zorgverzekeraars. Vragen en problemen die binnenkomen, hebben voornamelijk betrekking op inkomstenbelasting, DigiD, huurtoeslag en de zorgtoeslag.

Maar daar blijft het vaak niet bij. Ook het schrijven van eenvoudige brieven en bezwaarschriften, het geven van informatie en advies en bemiddeling naar instanties behoort tot het takenpakket.

Vaker op spreekuur

Het jaarverslag van SJI laat zien dat inwoners van Soest afgelopen jaar vaker op het spreekuur zijn geweest en minder vaak gebruik maakten van telefonisch advies. SJI geeft aan dat dit wellicht te maken heeft met de etnische achtergrond van bezoekers. Het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van de diensten van SJI daalt, terwijl de nieuwe Nederlanders in toenemende mate de weg naar SJI weten te vinden.

Informatie en advies

Iedere dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur houdt het SJI een inloopspreekuur. Inwoners die behoefte hebben aan advies, kunnen dan zonder afspraak terecht bij één van de medewerkers van het SJI. Zij zijn dan ook telefonisch te bereiken op nummer 035-6099255.