Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 29 juni 2009

Brede internationale programmering

PROGRAMMA NIEUWE SEIZOEN

MUZIEKGEBOUW AAN 'T IJ

TELT 94 PREMIÈRES

Komend seizoen brengt Muziekgebouw aan 't IJ ruim tweehonderdvijtig concerten met daarin 42 wereldpremières en 52 Nederlandse premières. De concerten - van top ensembles uit binnen- en buitenland - geven een actueel overzicht van wat er op dit moment in de wereld gemaakt wordt aan hedendaagse muziek. Bekende klassieke muziekliefhebbers als Job Cohen, Anna Enquist en Ramsey Nasr krijgen hun eigen serie 'De keuze van'. Nieuw in het programma is daarnaast een internationale uitbreiding van de Donderdagavondserie, een jazz-reeks in co-productie met het Bimhuis, film met live-muziek, de muziek-kindermiddag, een China-opera festival en het Internationale koorfestival Tenso, dat voor het eerst in Nederland plaatsvindt.

Seizoen 09/10 is de eerste programmering met de handtekening van algemeen en artistiek directeur Tino Haenen. Sinds juni 2008 is hij verbonden aan Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, hét concertpodium in Nederland voor hedendaagse muziek. Het nieuwe seizoen kenmerkt zich door veel aandacht voor internationale ensembles die zelden in Nederland te horen zijn. Klangforum Wien, Remix Ensemble (Porto), Ensemble Modern (Frankfurt) en Bang on a Can All-Stars (New York). Ook in concertseries als Piano, De Stem1 (met koormuziek) en De Stem2 (werken voor solo-stem) staan naast uitmuntende Nederlandse groepen buitenlandse musici geprogrammeerd.

Nieuw in het komende seizoen is tevens de uitbreiding van het aanbod voor kinderen. De Klankspeeltuin, het educatieve muziekproject van Muziekgebouw aan 't IJ, organiseert dit seizoen voor het eerst drie zondagmiddagen voor kinderen en volwassenen, met daarin kinderconcerten in de Grote Zaal en muzikale workshops. Seizoen 09/10 zijn ook vier tentoonstellingen met werk van internationale beeldend kunstenaars te zien in het Atrium van het Muziekgebouw. Onder meer werk van Koen Vanmechelen, waarvan momenteel het Global Chicken Project te zien is op de Biënnale van Venetië.

Muziekgebouw aan 't IJ, dat sedert november 2008 Asko/Schönberg als ensemble-in-Residence heeft, gaat zijn vijfde seizoen in. Onder het motto 'Innoverend, inspirerend en internationaal' wil het muziek van nu bieden (twintigste en eenentwintigste eeuw), die verblijdt, verstilt en energie geeft.

Voor het volledige programma, het bestellen van kaarten of de seizoensbrochure, zie www.muziekgebouw.nl of bel de kassa: 020-788 2000 (ma-za12.00-19.00 uur).

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht