Ingezonden persbericht


IBM
Persbericht

COMMERCIEEL VLUCHT- EN RESERVERINGSSYSTEEM VAN KLM OP IBM MAINFRAME

KLM is de eerste luchtvaardmaatschappij die volledig overstapt op z/TPF - IBM´s nieuwste systeem voor de verwerking van zware transacties.

Amsterdam, 29 juni 2009 (NYSE: IBM) KLM en IBM hebben vandaag bekendgemaakt dat KLM Royal Dutch Airlines de eerste luchtvaartmaatschappij is die IBM's nieuwste System z-mainframe volledig inzet voor het verwerken van de meest veeleisende, mission-criticaltransacties in real-time, met extreem grote volumes, zoals bij vluchtreserveringen het geval is.

Reizigers profiteren hiervan door betrouwbare en veilige ticketverkoop en gate-informatie waar en wanneer zij die nodig hebben.

De KLM, die jaarlijks meer dan 23 miljoen passagiers vervoert, gebruikt de nieuwste release van IBM's ultrasnelle mainframesoftware z/Transaction Processing Facility (z/TPF) voor een viertal systemen: beheer van passagierslijsten, check-in, vluchtinformatie en vrachtreservering.

Door zijn vermogen om per seconde tienduizenden transacties van honderdduizenden gebruikers te verwerken, wordt z/TPF overal ter wereld veel gebruikt in sectoren als het reiswezen, het bankwezen, financiële instellingen en de overheid.

De overstap van de KLM laat zien dat z/TPF optimaal aansluit bij de eisen en wensen van het moderne bedrijfsleven. z/TPF maakt niet alleen gebruik van een 64-bits architectuur, maar is ook volledig voorbereid op Service Oriented Architecture (SOA) en is bovendien in staat de flexibiliteit, productiviteit en time-to-market te verbeteren. De openheid en de integratie met de Linux ontwikkelomgeving staan hiervoor garant.

"Het verwerken van enorme transactievolumes, uitstekende betrouwbaarheid en beschikbaarheid, korte responstijden, kosteneffectiviteit en een open ontwikkelomgeving: het zijn voor ons zeer belangrijk aspecten," zegt Sven Postma, vice president ICT Operations van de KLM. "Het IBM System z mainframe en z/TPF dragen ertoe bij dat wij onze voortrekkersrol in de luchtvaartindustrie kunnen behouden en dat we erop kunnen vertrouwen dat we onze klanten ook in de toekomst optimaal kunnen blijven bedienen."

De KLM profiteert van veel van de voordelen van z/TPF, zoals de modernisering van het ontwikkelplatform via een op open standaarden gebaseerde Linux® ontwikkelomgeving. Daarnaast maakt de KLM in het hele bedrijf gebruik van platform-onafhankelijke open tooling om overal dezelfde kennis te kunnen inzetten welke ook nodig is voor het ontwikkelen van flexibele, ultrasnelle applicaties voor transactieverwerking op gedistribueerde platforms.

Het was voor de KLM niet moeilijk om te kiezen voor z/TPF. Het vermogen van z/TPF om in de toekomst gemakkelijk mee te groeien met de bedrijfseisen en de nadruk op SOA en flexibele applicatieontwikkeling en -integratie waren doorslaggevend. Daar kwamen de voordelen van TPF voor het business model en het financiële model van de KLM nog bij.

Investeringen in de bestaande systemen voor passagierslijsten, check-in, vluchtinformatie en vrachtreservering, gekoppeld aan een nadruk op open standaarden voor de huidige en toekomstige ontwikkelingen, vormen volgens de KLM de juiste weg om haar transactieverwerkingssysteem in te passen in servicegerichte IT-omgevingen.

Over de KLM

Meer informatie over de KLM vindt u op http://www.klm.com

Over IBM

Voor meer informatie over IBM System z gaat u naar http://www-03.ibm.com/systems/z/.