Belgisch bocciapair eindigt vierde in de teamcompetitie op het EK in Portugal

29/06/2009 11:31

Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw

Pieter Cilissen, Kirsten De Laender en Pieter Verlinden zijn op het Europees Kampioenschap boccia in Povoa Do Varzim (Portugal) vierde geëindigd in de teamcompetitie. In de kleine finale (3e en 4e plaats) namen ze het op tegen Griekenland. In een spannende tiebreak verloor België nipt.

Op het Europees Kampioenschap treden 13 landen aan in de BC3-paircompetitie. Elk team bestaat uit 2 basisspelers en een reservespeler.

In de poulewedstrijden kwam België uit tegen Griekenland, Ierland en Denemarken. België won verrassend de drie wedstrijden en werd poulewinnaar.

In de kwartfinales won het pair van Tsjechië met 5-0. In de halve finale kwamen ze opnieuw uit tegen Ierland. Deze keer moesten de Belgen het onderspit delven en verloren met 7-3.

Het werd een spannende kleine finale tegen Griekenland. Na vier ends stond het 3-3 en moest een tiebreak uitsluitsel geven. De Griekse spelers konden de zenuwen het beste onder controle houden en wonnen de wedstrijd. De Belgen eindigen net naast het podium.

Uitslag

1. Portugal

2. Ierland

3. Griekenland

4. België

5. Spanje

---Einde persbericht--------

Persverantwoordelijke

Veerle Wouters, woordvoerster

Tel: 09 243 11 70

E-mail: veerle.wouters@vlg.be

Delegatie

Cilissen Pieter - Sint-Pieters-Woluwe (Brussel)

De Laender Kirsten - Herzele (Oost-Vlaanderen)

Verlinden Pieter - Lierde (Oost-Vlaanderen)

Website

www.boccia2009.org

Boccia als Paralympische sport

In deze sport voor rolstoelatleten met een hersenverlamming of een neurologische aandoening zijn de belangrijkste aspecten concentratievermogen en spiercontrole. Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe en zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, 'jack' genaamd, te gooien of te rollen. Dit gebeurt op een harde ondergrond, waarbij de bal met de hand of de voet in het spel wordt gebracht. Voor atleten die zelf de bal niet kunnen werpen, bestaat een afzonderlijke categorie. Hierbij mag de atleet gebruik maken van een hulpstuk en een assistent. De assistent staat met de rug naar het speelveld en mag enkel de instructies van de atleet uitvoeren. Hierdoor wordt deze sport bereikbaar voor personen met een ernstige handicap.

De wedstrijden zijn gemengd en omvatten een individuele, een pair (BC3 - BC4) en een team (BC1 - BC 2) competitie.

Boccia staat sinds '84 op het Paralympisch programma en wordt in 42 verschillende landen beoefend waaronder België.

Classificatie

Boccia wordt gespeeld door atleten met een hersenverlamming (CP of Cerebral Palsy) geclassificeerd als CP1 of CP2. Verder beoefenen ook atleten met andere ernstige motorische beperkingen (zoals spierdystrofie) deze sport. De atleten worden onderverdeeld in vier klassen afhankelijk van hun functionele mogelijkheden.

BC1: voor werpende CP1 atleten en CP2 voetspelers. Atleten mogen spelen met de hulp van een assistent die op verzoek van de speler enkel de rolstoel mag stabiliseren/aanpassen of een bal aangeven.

BC2: voor werpende CP2 atleten. De atleten spelen volledig zelfstandig.

BC3: voor atleten met een ernstige motorische beperking. De atleten gebruiken een hulpmiddel en worden bijgestaan door een assistent. Deze assistent zit met zijn/haar rug naar het veld gekeerd, en mag enkel de instructies uitvoeren van de atleet, waarbij hij zelf niet naar het veld mag kijken.

BC4: voor atleten met een ernstige motorische beperking. De oorzaak van de beperking is geen hersenverlamming. De atleten hebben geen recht op een assistent.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel