Ingezonden persbericht


Tilburg, 29 juni 2009

Initiatiefvoorstel 'Gezag terugwinnen'

Te lang is er te veel toegestaan. Leerlingen die leraren uitschelden. Hangjongeren die in de openbare ruimte staan te plassen waar het hun uitkomt. Politieagenten die een grote bek krijgen. Groepen jongeren die doen alsof de straat van hen is en dreigen als iemand er wat van zegt. Scooters die iedereen al scheurend het leven zuur maken. Graffitispuiters die keer op keer toeslaan.

Er is te lang te tolerant omgegaan met dit soort hufterig gedrag. Daar willen de LST- en VVD-fractie verandering in aanbrengen. Er moeten weer duidelijke grenzen worden getrokken wat wel en niet wordt toegestaan. Dat willen wij niet doen met een geitenwollen sokken aanpak, maar door het gezag op straat terug te winnen: de hufter-aanpak.

De hufter-aanpak kent meerdere kenmerken. Sowieso moet de overheid als openbaar gezag weer meer zichtbaar worden in het straatbeeld. Daar hebben we natuurlijk de politie voor. En sinds kort hebben we in Tilburg ook eigen Tilburgse agenten. Dat is een goede eerste stap. Daar mag het echter niet bij blijven. De gemeente heeft namelijk ook de mogelijkheid om extra toezicht op straat te krijgen. Dit kunnen zogenaamde bijzondere opsporingsambtenaren zijn. Deze BOA's kunnen o.a. in de wijken ook burgers bekeuren die hun hondenpoep niet opruimen en andere ergernissen aanpakken dan wel in beeld brengen. Kijkend naar Rotterdamse voorbeelden noemen wij dergelijke toezichthouders: stadsmariniers. Wij willen dat er meer van deze stadsmariniers worden ingezet. Deze moeten zichtbaar aanwezig zijn en optreden in buurten en wijken, op schoolpleinen (natuurlijk in overleg met de schoolbesturen), op pleinen en op straathoeken. Er zijn op dit moment wel stadswachten. De stadsmariniers zoals wij die voor ogen hebben, zijn echter van een steviger kaliber. Ze moeten die hufters op de juiste manier weten aan te spreken en ze zo nodig stevig durven aan te pakken. Geruggensteund door de politie. Sommige stadswachten en parkeerwachters kunnen misschien wel worden opgeleid tot stadsmariniers. Tevens kunnen de budgetten die er op dit moment beschikbaar zijn voor diverse vormen van toezicht worden ingezet voor het aanstellen van stadsmariniers. Om de stadsmariniers goed te kunnen laten functioneren en de hufters goed in beeld te kunnen krijgen, moeten goed worden samengewerkt met alle betrokken organisaties. We hebben het dan over politie, justitie, jongerenwerk, sociale dienst, andere gemeentelijke diensten etc. Dit kan georganiseerd worden via het Veiligheidshuis en het Zorghuis.

Een ander onderdeel van de hufter-aanpak is dat elke vorm van schade wordt verhaald op de dader en zijn/haar ouders. Iemand direct in zijn portemonnee raken, is en blijft effectief. Zeker ook als bij jongere daders ook de ouders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. In onze ogen gebeurt dat nog te weinig. Mocht het zo zijn dat iemand de schade niet kan betalen, wordt het bedrag omgezet in een aantal uren dat de dader moet werken voor de Tilburgse samenleving. Dat kan zijn het schoonmaken van de stad, het opruimen van zwerfafval, het verwijderen van graffiti etc. Ook een mogelijkheid is dat men zo mogelijk gekort op de uitkering.

Het lastige is dat veel overlastgevend gedrag niet strafbaar is. Wat soelaas kan bieden is een order tegen overlast en straatterreur zoals dat in Rotterdam wordt gehanteerd. Als overlastgevers weigeren zich te gedragen, kan de burgemeester hen dan een gedragsbevel tegen overlast (GTO) opleggen. Overlastgevers krijgen daarin concrete en strenge gedragsregels opgelegd. In de GTO wordt een voorwaardelijke boete of gevangenisstraf opgenomen. Bij overtreding van deze gedragsregels, wordt de straf onvoorwaardelijk. Bij minderjarigen worden de ouders bij het GTO betrokken. Wat met een GTO kan worden opgelegd zijn bijvoorbeeld een hangverbod, een straatverbod of een samenscholingsverbod behoren.

We moeten een streep trekken. Te lang is er te veel getolereerd. De straat moet worden teruggewonnen op de hufters. Desnoods met de harde hand. Daartoe hebben we een aantal voorstellen op een rij gezet. Zeker zullen er nog andere mogelijkheden zijn. Iedereen kan zijn of haar inbreng hebben bij het op te stellen plan.

Besluit

De gemeenteraad van Tilburg draagt het college op om te komen met een hufter-aanpak in lijn met bovenstaande uitgangspunten. Deze hufter-aanpak moet worden verwerkt in een concreet plan dat aan de raad wordt voorgelegd voor de behandeling van de begroting 2010.



Ingezonden persbericht