De huizenmarkt bestaat niet

Amsterdam, 29 juni 2009

Regionale woningmarkten laten grote verschillen zien. Gelderland lijkt het meest op het Nederlands gemiddelde, Zeeland en Groningen het minst. Zuid-Holland is de Randstadprovincie met de meest gematigde prijsontwikkeling.

'De' woningmarkt bestaat eigenlijk niet. De situatie is overal weer anders en de concurrentie vindt vooral plaats op de lokale markt. Zes van de tien verhuizingen zijn binnen dezelfde gemeente. Slechts één op de zes verhuist naar een andere provincie. Tussen provincies zien we dan ook behoorlijke verschillen in prijsontwikkeling. In mei lag de gemiddelde huizenprijs in Nederland volgens het Kadaster 2,5% lager dan een jaar eerder. De daling was een stuk groter in Groningen (-5,2%), Friesland (-4,5%) en Zeeland (-4,3%), terwijl hij in Gelderland (-1,6%) en Zuid-Holland (-1,8%) juist beperkt bleef. De economie van de laatste twee provincies doet het dit jaar naar verwachting ook minder slecht dan gemiddeld.

Gelders gemiddeld

De provincie Gelderland volgt de gemiddeld prijsontwikkelingen in Nederland het meest. Weliswaar zijn de huizen iets duurder (koopsom 252.000 euro) dan gemiddeld (236.000 euro), maar de procentuele prijsveranderingen volgen de laatste dertien jaar ongeveer hetzelfde patroon. Dat geldt veel minder voor Zeeland en Groningen. Daar stegen de huizenprijzen voor 2000 veel minder dan het Nederlands gemiddelde, maar vielen de prijsstijgingen in de jaren daarna juist hoger uit. Wat daarbij meespeelt, is dat de provincies na de eeuwwisseling te maken kregen met extra vraag van kopers die de huizen elders te duur vonden geworden.

Verschillen in de Randstad

In de Randstadprovincies zien we in de afgelopen dertien jaar vooral in Utrecht en Noord-Holland vergelijkbare ups en downs in de huizenprijzen. In Zuid-Holland was de beweging van de prijzen gematigder en volgden de prijzen de ontwikkeling in de andere twee provincies met een paar maanden vertraging. Een belangrijke oorzaak zijn de verschillen in economische groei in de tweede helft van de jaren negentig. Utrecht (6%) en Noord-Holland (5%) groeiden harder dan Zuid-Holland (4%) en zagen daarom de huizenprijzen harder stijgen. Tot nu toe dit jaar zijn de huizenprijzen in Zuid-Holland minder gedaald dan nationaal. Dat moet de provincie kunnen volhouden omdat naar verwachting de economie het dit jaar minder slecht zal doen dan gemiddeld.

© 2009 ING Economisch Bureau