Stimuleringsfonds voor de Pers

Rostpluspost BV - Internetproject Pluspost.nl
Datum besluit: 24-06-2009

Al enige tijd bestond het opiniërende blog Rost+Post dat met bijdragen van vrijwilligers werd gevuld en dat ca. 10.000 bezoekers per maand had. De initiatiefnemer, de heer Grimbert Rost van Tonningen, heeft besloten de site te professionaliseren, omdat de blog zich in die vorm niet verder kon ontwikkelen. In februari 2009 is de dagelijkse internet opinie krant PlusPost van start gegaan met een eigen redactie van 5 medewerkers en daarnaast ca. 30 columnisten/vrijwilligers. Verder is een strategische samenwerking aangegaan met onder andere Management.nl voor het uitwisselen van content waardoor snel een groot bereik kan worden verkregen. Het doel is om met deze site een zelfstandige en rendabele journalistieke onderneming op te zetten. De uitgever diende een projectbegroting in van ruim ¤ 425.500,- en kon op grond van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten daarvan maximaal ¤ 170.200,- als subsidie ontvangen. Het Fonds heeft besloten dit bedrag in de vorm van een krediet en in tranches beschikbaar te stellen dat na afloop van het tweejarige project terugbetaald zal worden. De eerste tranche ter hoogte van ¤ 42.700,- zal beschikbaar worden gesteld na de inwerkingtreding van het besluit (twee dagen na de officiële bekendmaking in de Staatscourant).

Het besluit de aanvraag toe te wijzen is gebaseerd op artikel 4 van de eerdergenoemde subsidieregeling. Dat artikel geeft het Stimuleringsfonds voor de Pers de mogelijkheid subsidie te verlenen aan projecten gericht op de totstandkoming en verspreiding van journalistieke en vernieuwende informatieproducten via het internet.

Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd, dat wil zeggen: inclusief het niet door het fonds gefinancierde deel van het project. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. De rapportage is tevens bepalend voor de uitbetaling van een volgende tranche. Verder dient de uitgever na afronding van het project een eindverslag en een financiële verantwoording met accountantsverklaring te overleggen.