Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de raad?

Spetterbad

Op maandag 29 juni jl. was er weer een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk. De vergadering stond in het teken van de financiën met betrekking tot vier externe partijen. Vervolgens kwam de gemeentelijke Perspectiefnota aan bod.

Maar eerst kreeg mevrouw Borsje van het Spetterbad in Leerbroek het woord. Het Spetterbad bestaat 25 jaar!

Om dit heuglijke feit te vieren trakteerde zij alle aanwezigen op slagroomtaart. In een dankwoord tot de Zederikse ambtenaren, de raad en het college gaf zij aan nog steeds blij te zijn met de gedane keus voor de nieuwbouw.

* De ontwerp-jaarrekening 2008 van de Gemeenschappelijke Regeling Gevudo werd voor kennisgeving aangenomen en er werden geen wensen of bedenkingen uitgesproken ten aanzien van de concept-begroting 2010 en de concept-meerjarenbegroting tot en met 2013. Wel wordt er per brief informatie gevraagd over de omvangrijke reserves.
* Ook werden er geen wensen of bedenkingen geuit ten aanzien van de concept-Programmarekening 2008 van de Gemeenschappelijke Afvalinzameldienst GGNZ en hun
concept-(meerjaren)Programmabegroting 2010-2013.
* De concept-jaarrekening 2008, (inclusief beleidsverslag) van de Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard-Oost / Vijfheerenlanden is voor kennisgeving aangenomen en er zijn geen wensen of bedenkingen ten aanzien van de concept-begroting 2010.

* De concept-jaarrekening 2008 van de gemeenschappelijke regeling Regio Zuid-Holland Zuid is ook voor kennisgeving aangenomen en er zijn geen wensen of bedenkingen uitgesproken ten aanzien van de ontwerpbegroting 2010. In een brief vanuit de raad zal de zorg worden uitgesproken over het nadelig resultaat bij de milieudienst.

Alle partijen gingen uitgebreid in op de Perspectiefnota 2010.

Het CDA stelt het op prijs dat de continuïteit veilig is gesteld. Niettemin zitten er veel onzekerheden in de Perspectiefnota, maar de reserves zijn toereikend. Zederik is financieel gezond, er is gespaard voor slechtere tijden. Belangrijke items zijn voor het CDA de verkeersoverlast, de strakke bebouwingscontouren (Structuurvisie) en particuliere projecten (recessie).

De PvdA ziet dat het college haar programma vergaand gerealiseerd krijgt. De nodige investeringen worden beschikbaar gesteld en er is weinig ruimte voor extra uitgaven. Ze spreken de wens uit dat er niet gesneden wordt in de voorzieningen en dat tekorten niet worden afgewenteld op de burger. Verder spreekt de PvdA haar waardering uit over de brandweer en buurtbeheer.

De VKG maakt met deze laatste Perspectiefnota voor de raadsverkiezingen de balans op. De vele ambities uit het collegeakkoord lijken nog niet gerealiseerd. Het college zal uitgebreide verantwoording afleggen richting burgers. De VKG zet zijn vraagtekens bij de kosten van de aanleg van een rotonde bij Lexmond.

De VVD startte met de opmerking dat het aantal gebouwde huizen sterk achterblijft bij het geplande aantal. Vervolgens werd er onder meer ingegaan op een aantal items: de financien voor samenwerking, de kosten van de brandweer, de kosten van de aanleg van een rotonde bij Lexmond, kosten van de maatschappelijke zorg, de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de opvang van tekorten. De VVD ziet veel onzekerheden.

De SGP vond de Perspectiefnota een goed en leesbaar stuk. Duidelijk is, dat we de vette jaren hebben gehad en een onzekere toekomst tegemoet gaan. Extra aandacht kregen de trainees, de GLZ-samenwerking, het verkeersbeleid en de leefbaarheid van de dorpen. De SGP kan in principe instemmen met het beleid, maar zal de begroting kritisch bekijken, mede met het oog op de economische crisis.

De ChristenUnie ziet de perspectiefnota als richtinggevend en vooruitziend. De wensen voor de uiteindelijke begroting moeten zorgvuldig worden afgewogen, ook met het oog op de verkiezingen. Speerpunten voor de ChristenUnie zijn de rotonde bij Lexmond (de noodzaak is niet aantoonbaar en de subsidies zijn niet toereikend) en het inzetten van reserves, de burgers mogen niet extra worden belast.

De collegeleden gaven inhoudelijk antwoord op alle vraag- en aandachtspunten. In tweede termijn werd er op enkele punten nog kritisch ingegaan. Met name de klantvriendelijkheid en bouwvergunningen kwamen nog aan bod.

De Perspectiefnota 2010 is vastgesteld als richtinggevend document voor de samenstelling van de Programbegroting 2010 en de Productenraming 2010 alsmede de meerjarenbegroting 2010-2013.