Eerste prijs Archiprix 2009 voor Dingeman Deijs


Academie van Bouwkunst Amsterdam tweemaal in de prijzen

AMSTERDAM, 20090629 -- Twee studenten van de Amsterdamse Academie van Bouwkunst vielen zaterdag 27 juni in de prijzen tijdens de uitreiking van de Archiprix te Rotterdam. Dingeman Deijs won de eerste gedeelde prijs voor zijn afstudeerplan 'Uitgemergeld'. Derk van der Velden kreeg de eervolle vermelding voor zijn project 'De Resonator'. Ook een afstudeerder van de TU Delft won een eerste prijs. De tweede prijs ging naar de TU Eindhoven.

Het winnende Uitgemergeld van Dingeman Deijs (Architectuur) gaat in op nieuwe ontwikkelingen in het gebied van voormalige mergelgroeven. In zijn plan wordt een duister rijk een poëtische wereld. De Resonator van Derk van der Velden (Landschapsarchitectuur) is een inventief en gedurfd ontwerp dat laat zien dat er een andere oplossing mogelijk is voor het vraagstuk van waterberging en hoogwaterkering in het IJsselmeer.
Aankomend talent wordt vaak voor het eerst door Archiprix gepresenteerd. De hoge kwaliteit van de prijswinnende plannen wekt de verwachting dat het talent van de deelnemers aan Archiprix een verrijking zal betekenen voor de beroepspraktijk. De Nederlandse ontwerpopleidingen selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname aan Archiprix. Aan de Archiprix 2009 namen dit jaar 28 inzenders deel, afkomstig van negen Nederlandse ontwerpopleidingen.





Ingezonden persbericht