Nieuw in Twente: Cursus voor (gescheiden) ouders: Kind Centraal


HENGELO (O), 20090629 -- Gezamenlijk ouderschap na scheiding levert in de praktijk vaak meer obstakels op dan ouders en hun kinderen hadden gehoopt of verwacht. Hoe langer kinderen met ruziënde ouders geconfronteerd blijven, hoe meer schade dit kan aanrichten. In Hengelo(O) heeft Mediation Groep Twente een aanbod ontwikkeld voor scheidende of al gescheiden ouders om te leren het gezamenlijk ouderschap beter handen en voeten te geven, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ervaringen van collega-ouders. Goed geïnformeerd zijn over het gezamenlijk ouderschap levert dus voordeel op voor alle betrokkenen. De cursus gaat, bij voldoende aanmeldingen, in augustus in het Overijsselse Hengelo van start.

Als ouders besluiten uit elkaar te gaan, breekt er voor alle gezinsleden een moeilijke tijd aan. Ouders hebben vaak de handen vol aan zichzelf en hun vaak tegenstrijdige emoties; er moet van alles geregeld worden, met als gevolg dat er ongewild minder speciale aandacht voor de kinderen overblijft. Aandacht, die ze juist dan zo hard nodig hebben.
Een scheiding hoeft echter niet te eindigen in een traumatische ervaring voor de kinderen.

Mediation Groep Twente begeleidt ouderparen al sinds jaren bij hun (echt)scheiding, waarbij het belang en de belevingswereld van de kinderen het vertrekpunt van denken is.
Mediator Yvonne Floor verzorgt de cursus Kind Centraal binnenkort in groepsverband in Hengelo.
Zij houdt vooraf met alle deelnemers een intakegesprek (gratis) om te inventariseren welke problemen er spelen en welke vragen er zijn.
In deze cursus van twee avonden worden mogelijkheden besproken hoe ouders ervoor kunnen zorgen dat de schade beperkt blijft. Leuk is een scheiding nooit, zeker niet voor de kinderen, maar ouders kunnen leren er het beste van te maken.

Kinderen van gescheiden ouders hebben statistisch gezien een grotere kans op onder meer depressies, angststoornissen, verslaving, leer- en gedragsproblemen.
Ook hebben zij vaker moeite om zelf relaties in stand te houden. Een onveilig gevoel door de nieuwe situatie en hoe de ouders met de scheiding omgaan kunnen hieraan ten grondslag liggen. Het is daarom erg belangrijk dat ouders in een pril stadium (bij voorkeur voor of vlak na de scheiding) handvatten krijgen om in moeilijke situaties het hoofd koel te houden en te handelen in het belang van hun kinderen. Het gaat er in feite om dat ouders inzicht krijgen in de belevingswereld van hun kind en in het effect van hun eigen gedrag.
Helaas komt het maar al te vaak voor dat kinderen op latere leeftijd terugkijken op een echtscheiding van hun ouders als een periode met veel ellende en soms zelfs traumatische herinneringen.

Ouders doen wat ze kunnen om hun kinderen zo goed mogelijk te begeleiden, inzicht in hoe kinderen denken en reageren is dan erg belangrijk en kan helpen!
Het is voor kinderen bijvoorbeeld heel belangrijk dat zij voelen dat ze van beide ouders mogen blijven houden. Maar hoe laat je ze dat voelen als je met je (a.s.) ex in een vervelende strijd bent verwikkeld?
Hoe pak je het aan als je je kinderen niet wilt belasten met de problemen rond de scheiding en met jouw verdriet, en, hoe moeilijk ook, zeker niet met de frustraties over de andere ouder.
Hoewel kinderen natuurlijk recht hebben op eerlijke antwoorden, kun je ze met tact en begrip ook veel besparen. Voor kinderen verandert er in een scheidingsperiode veel. Hun ouders kunnen hen, met de juiste ondersteuning, helpen met hun verdriet en onzekerheden om te gaan.

De cursus Kind Centraal is bedoeld voor ouders die het beste willen voor hun kinderen en graag meer willen weten over hoe ze vorm en inhoud kunnen geven aan wat we "het belang van de kinderen" noemen. Omdat alle ouders zich in een soortgelijke situatie bevinden, zal men herkenning bij elkaar kunnen vinden en kunnen er onderling tips en adviezen uitgewisseld worden.

Afhankelijk van de behoefte zal deze cursus worden uitgebreid met een pre-scheiding aanbod, waar naast alle informatie m.b.t. een scheiding, deskundigen (advocaten, financieel experts) tevens vragen beantwoorden en informatie geven.

Praktische informatie:

* Per groep twee avonden.
* Het maximum aantal deelnemers is 10 per groep.
* Ouders kunnen samen of alleen komen.
* Data, tijdstip en kosten (mits bij voldoende deelname):
maandag 24 en maandag 31 augustus 2009
donderdag 27 augustus en donderdag 3 september 2009.
* Tijdstip: 19.30 - ca. 21.30 uur
* Kosten voor 2 avonden: ¤ 90,00 p.p. incl. een informatiemap, koffie en thee.
* Locatie: Haaksbergerstraat 29 te Hengelo;
* zie voor meer informatie: http://www.mediationgroeptwente.nl