Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer bundelt krachten voor Jinotega

Op maandagavond 29 juni 2009, vanaf 19.00 uur, is het Stadsmuseum van Zoetermeer het decor voor een bijzondere bijeenkomst over de actie âZoetermeer helpt Jinotega!â
Raadsleden, die onlangs op werkbezoek waren in Jinotega, vertellen deze avond over de onvergetelijke indrukken die zij opdeden tijdens hun verblijf in de zusterstad. Geïnteresseerden kunnen zich in vier paviljoens laten informeren over projecten en acties die plaatsvinden in beide steden. Ook is de avond bedoeld om met de aanwezigen de mogelijkheden te verkennen om de vriendschapsbanden te versterken en de fondsenwerving een extra impuls te geven.

Â

Zoetermeer en Jinotega (Nicaragua) zijn al 27 jaar door een stedenband met elkaar verbonden. Scholen, bedrijven, de Vereniging voor Internationale Solidariteit, de Bibliotheek Zoetermeer, het Stadsmuseum, Floravontuur, Locomotion, de gemeente en veel anderen werken al meer dan een kwart eeuw eensgezind aan het verbeteren van de levensomstandigheden in Jinotega.

Â

In het Stadsmuseum is al enige maanden een tentoonstelling over het onderwerp te bezichtigen. Deze tentoonstelling is uiteraard geopend op maandagavond 29 juni. Het bekijken ervan kan een goede voorbereiding zijn op het deelnemen aan de vrolijke quiz die start om 20.00 uur. Tijdens deze quiz kunt u uw kennis over Nicaragua, Jinotega en de stedenband testen. De quiz werkt volgens het principe âvlaggetje hoog, vlaggetje laagâ voor het goede c.q. foute antwoord. Na de quiz weten we wie in Zoetermeer de doorgewinterde Jinotega-experts zijn.

Â

Om 20.30 uur gaan de aanwezigen met elkaar in debat onder leiding van Bert Broekman, voorzitter van het Presidium. Centrale vraag is âHoe kunnen we met elkaar nog effectiever zijn in onze zusterstad?â Alle ideeën zijn welkom. Na de bijeenkomst worden de uitkomsten gebundeld en aangeboden aan de gemeenteraad. Raadsleden kunnen deze inbreng meenemen in hun beraadslagingen over deze vorm van internationale solidariteit volgens het principe âthink global, act localâ: grensoverschrijdende samenwerking met een groot maatschappelijk draagvlak.

Â

Er is nog steeds veel geld nodig om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Jinotega naar school kunnen. âAlle kinderen naar schoolâ is een van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Zoetermeerders gaan ook in 2009 weer ⬠50.000 bij elkaar brengen om dit doel dichterbij te brengen. De gemeente verdubbelt de opbrengsten. Met geld van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking wordt dat bedrag opnieuw verdubbeld. Zo wordt 1 euro in een oogwenk 4 euro.

Â

Voelt u zich aangesproken? Wilt u uw kennis testen over Jinotega en de stedenband? Hebt u ideeën voor het versterken van de campagne? Kom dan op maandagavond 29 juni om 19.00 uur naar het Zoetermeerse Stadsmuseum, Dorpsstraat 7, en grijp de kans om op een informele manier met raadsleden van gedachten wisselen over dit onderwerp. U bent van harte welkom.