Installatie in de Honorary Senate van de stichting Lindau Nobelprizewinners Meetings in Lake Constance/Lennart Bernadotte Medaille voor Nobelprijswinnaar Werner Arber

Installatie in de Honorary Senate van de stichting Lindau Nobelprizewinners Meetings in Lake Constance/Lennart Bernadotte Medaille voor Nobelprijswinnaar Werner Arber

LINDAU, Duitsland--(BUSINESS WIRE)-- 20090629 --

Vandaag eert de stichting Nobelprizewinners Meetings at Lake Constance twee buitengewone personen voor hun inzet in het belang de wetenschap en internationale beeldvorming door hen te benoemen in de Honorary Senate: José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, en Shri Kapil Sibal, de Indiase minister voor personeelsontwikkeling. De Honorary Senate is een assemblee van eminente personen op het gebied van wetenschap, politiek en bedrijfsleven. Professor Wolfgang, voorzitter van het bestuur van de stichting, zal dit bekendmaken als onderdeel van de 59e bijeenkomst van Nobelprijswinnaars in Lindau, die vandaag begint.

Als voorzitter van de Europese Commissie heeft José Manuel Barroso talrijke initiatieven gelanceerd die de banden hebben versterkt tussen wetenschap en zakelijke gemeenschap. Europa is daardoor aantrekkelijker en concurrerender geworden. Hij heeft het belang van wetenschap voor de oplossing van dringende toekomstige taken vastgesteld en herhaaldelijk benadrukt. Hij zet zich met name in voor het ondersteunen van jonge mensen in Europa.

Shri Kapil Sibal heeft een grote daad verricht door jong talent uit India te ondersteunen. Als minister van Wetenschap en Technologie (tot 2009), wijdde hij zich aan het op de kaart zetten van India als centrum voor wetenschap. Hij richtte zich op de wereldwijde uitbreiding van samenwerkingsregelingen en internationale verdragen, zoals duidelijk blijkt uit de ondertekening van een Memorandum of Understanding met de Meetings of Nobel Laureates.

Tijdens de openingsceremonie zal Gravin Bettina Bernadotte, President of the Counsel for the Meeting of Nobel Laureates in Lindau, de Lennart Bernadotte medaille uitreiken aan Professor Werner Arber. De Nobelprijswinnaar uit 1978 zal worden erkend voor zijn lange persoonlijke inzet voor de Bijeenkomsten van Nobelprijswinnaars. Hij heeft zijn kennis bijgedragen als buitengewoon onderzoeker aan het werk van de Raad sinds 1991 en speelt een actieve rol bij de voortdurende ontwikkeling van de bijeenkomsten in Lindau.

De Lennart Bernadotte medaille is genoemd naar de spiritus rector van de Meetings of Nobel Laureates, Graaf Lennart Bernadotte (1909-2004). Hij werd in 2002 voor het eerst uitgereikt.

Vanaf vandaag tot 3 juli zullen 23 Nobelprijswinnaars in Lindau 580 zeer talentvolle jonge onderzoekers ontmoeten uit 67 landen, op de 59e Bijeenkomst van Nobelprijswinnaars. De bijeenkomsten bieden jonge wetenschappelijk onderzoekers uit de hele wereld de mogelijkheid om dieper in te gaan op onderwerpen die relevant zijn voor hun onderzoeksgebieden in directe ontmoetingen met de autoriteiten op hun gebied. Op die manier dragen de Meetings of Nobel Laureates bij aan het tot stand komen van internationale netwerken van wetenschappers. De lezingen en discussies dit jaar hebben inderdaad betrekking op een breed spectrum: van de biochemie van de levende cel via de analyse van oppervlaktereacties tot en met nieuwe strategieën voor synthese. Een belangrijk gebied is het onderwerp duurzaamheid en klimaat.

De Bijeenkomsten van Nobelprijswinnaars in Lindau worden georganiseerd door de Lindau Nobel Laureate Meetings en de stichting Lindau Nobelprizewinners Meetings in Lake Constance voor de wetenschappelijke disciplines fysica, chemie en geneeskunde of fysiologie. Meetings of the Laureates of The Bank of Sweden Prize in Economic Sciences ter herinnering aan Alfred Nobel worden gehouden sinds 2004, waarbij permanent een vierde aan de lijst werd toegevoegd. Interdisciplinaire bijeenkomsten worden ook om de vijf jaar gehouden. De volgende daarvan is de 60e Meeting, in 2010.

De leden van de Honorary Senate zijn: Prof. Dr. Josef Ackermann, Ernesto Bertarelli, de vroegere Duitse president Professor Dr. Dr. h.c. mult. Roman Herzog, Dr. h.c. Klaus Jacobs (†), Professor Dr. Henning Kagermann, Malcolm Knight PhD, Pamela Mars Wright, de Duitse Bondskanselier Dr. Angela Merkel, Professor Dr.-Ing. Dr. h.c. Dr.-Ing. E.h. Joachim Milberg, de vroegere Duitse president Dr. Johannes Rau (†), Dr. Edmund Stoiber, Dres. h.c. Erwin Teufel, Dr. Dr. h.c. Daniel Vasella, Prof. Dr. rer. nat. Martin Winterkorn en Prof. Dr. Dr. h.c. Ernst-Ludwig Winnacker.

In eerdere jaren is de Lennart Bernadotte-medaille verleend aan de vroegere burgemeester van Lindau en al jaren Vice-president van de Raad, Josef Steurer, Nobelprijswinnaars Prof. Dr. Ernst Otto Fischer en Prof. Dr. Willis Eugene Lamb, Baron Stig Ramel (Directeur van de Nobelstichting, 1972-1992), Michael Sohlman, Directeur van de Nobelstichting sinds 1992) en aan Prof. Dr. h.c. Wolfgang Schürer, voorzitter van het bestuur van de Foundation Nobel Prize Winners Meetings in Lake Constance.

De gehele openingsceremonie – inclusief de introductie bij de Honorary Senate – is op verzoek te zien als internetstream of als video op verzoek, op www.lindau-nobel.de.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Lindau Meetings van Nobel Laureates
Christian Rapp, + (49) 8382 277 3115 of 0151-54105738

christian.rapp@lindau-nobel.de