LLiNK

Rotterdam, 16 juni 2009

-PERSBERICHT-

Dealing and wheeling in small arms

Op maandag 29 juni 2009 zendt LLiNK Dealing and Wheeling in Small Arms uit, een indrukwekkende documentaire over de gevolgen van de handel in kleine wapens.

Een Nederlandse special effects expert voorziet de filmindustrie van vuurwapens en beschouwt ze als een vorm van entertainment. Voor een Amerikaans ontwerper zijn vuurwapens een bron van technische schoonheid en inspiratie. Een journalist schrijft over de illegale handel in vuurwapens. Een vader in Congo ziet wapens als een absolute noodzaak om de veiligheid van zijn gezin te waarborgen. Door de ogen van deze personages ontdekt de kijker hoe kleine wapens geproduceerd in ontwikkelde landen het leven van een groeiend aantal mensen in ontwikkelingslanden regeert en ruïneert.

Volgens statistieken van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd meer dan 650 miljoen kleine wapens in omloop. Elk jaar worden er in zo'n 1100 fabrieken verspreid over 90 landen 8 miljoen nieuwe kleine wapens bij geproduceerd en verhandeld. De illegale handel in deze wapens is big business voor internationale handelaren: belastingen en invoerrechten worden ontdoken en winstmarges zijn enorm. Voor het exporteren van kleine wapens worden bonafide handelaren verplicht tot het gebruik van een end-users certificate, maar er bestaat geen controle over het werkelijke eindgebruik van kleine wapens.

Aan de andere kant van het spectrum staan talloze onschuldige burgers in met name ontwikkelingslanden, die op steeds grote schaal slachtoffer worden van misbruik van vuurwapens. Sinds decennia vormen kleine wapens de brandstof voor een eindeloze reeks conflicten in Afrika, Azie en Zuid-Amerika. Het groeiend aanbod maakt wapens steeds goedkoper. In sommige gebieden op aarde kan men een AK-47 geweer kopen in ruil voor een zak mais, een kip of 25 US dollar. De alomtegenwoordigheid van goedkope kleine wapens vormt het grootste obstakel voor vrede, veiligheid en ontwikkeling in ontwikkelingslanden.

In de geïndustrialiseerde landen wordt het gebruik van kleine wapens op de eerste plaats beoefend als sport. Het zijn er collectors items en worden er bewonderd om hun technische schoonheid en historische betekenis. Ze zijn sexy en staan symbool voor macht, machismo en mannelijkheid. In de entertainment industrie zijn kleine wapens niet meer weg te denken. Amerikaanse actiefilms, en hun Europese en Aziatische navolgers, worden net als computer games, geproduceerd voor de wereldmarkt. Bewust of onbewust wordt er reclame mee gemaakt voor de wapenindustrie.

Tot op heden bestaat er geen bindend internationaal verdrag om de handel in kleine wapens onder controle te krijgen, alleen gedragscodes; sommige landen houden zich daaraan, de meeste lappen ze aan de laars.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---------------------------------------------

Noot voor de redactie,