Ingezonden persbericht


Zorg voor iedereen? Themabijeenkomst over integratie in de zorg


Datum : maandag 29 juni 2009

Tijd : 12.00-16.45 uur
Locatie : WTC Arnhem

De Nederlandse zorg is in principe toegankelijk voor iedereen, maar hoe toegankelijk is de zorg nu echt? In de praktijk blijkt dat diverse allochtone groepen minder gebruik maken van de reguliere zorgvoorzieningen. Daarnaast hebben ook zorgaanbieders moeite om deze groepen te bereiken. Tevens zijn er ontwikkelingen gaande waarin nieuwe zorgaanbieders hun diensten specifiek aanbieden aan beperkte groepen allochtonen (een Moluks verpleeghuis of Turkse thuiszorg). Wij praten graag met minister van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie en met u over deze ontwikkelingen, uw mening daarover en uw eigen ervaringen.

In het kader van de gemeenschappelijke integratieagenda organiseren Osmose en Enzovoort in samenwerking met Variya, Provincie Gelderland en FORUM een bijeenkomst waarin de volgende vragen centraal zullen staan:


- Hoe toegankelijk is de zorg voor allochtone zorgvragers?


- Is de zorg voldoende toegerust om allochtone zorgvragers te bedienen?


- Wat is nodig om allochtone ouderen en mantelzorgers te ondersteunen?

Voor wie

Deze bijeenkomst is bedoeld voor gemeentebestuurders, ambtenaren Integratie, Zorg en WMO, lokale zorgaanbieders, welzijnsorganisaties en allochtone zelforganisaties in Gelderland en Overijssel.

Achtergrond

Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks themabijeenkomsten die in het kader van de integratieagenda plaats vinden in Overijssel en Gelderland. Het Rijk en tien gemeenten hebben in deze agenda een gedeelde visie op de hoofdlijnen van het integratiebeleid neergelegd. Deze zijn uitgewerkt op negen deelterreinen, waaronder zorg. Er is afgesproken de integratieagenda in te bedden en verder te ontwikkelen op basis van nieuwe inzichten opgedaan tijdens bijeenkomsten in verschillende delen van het land. Het contact tussen nationaal en lokaal niveau is van groot belang voor de doorontwikkeling van het beleid. Gemeenten en andere relevante partijen worden daarom uitgenodigd om mee te denken. Vertegenwoordigers van het ministerie zullen aanwezig zijn om het landelijk beleid toe te lichten. Voor informatie over de integratieagenda zie: www.vrom.nl/integratie en www.forum.nl/integratieagenda.

PROGRAMMA

12: 00 uur Inloop met mogelijkheid tot lunch

12: 45 uur Opening door dagvoorzitter Cindy Cloïn

12: 55 uur Opening door dhr. Hans Esmeijer, gedeputeerde voor zorg en welzijn 13: 05 uur Speech door dhr. E. van der Laan, minister van Wonen, Wijken en Integratie (VROM)

13: 30 uur Vragen vanuit de zaal aan de minister

13: 40 uur Interactief theater door Greet Vos en Ergun Simsek

14: 05 uur Pauze

14: 20 uur Interview met mevrouw Lenie Scholten, wethouder gemeente Nijmegen

14: 45 uur Workshops

16: 15 uur Plenaire afsluiting met reactie op de middag door de heer Mehmet Aközbek, ministerie van VROM

16: 45 uur Gelegenheid tot napraten met een drankje

Workshop 1 Hoe toegankelijk is de zorg voor allochtone zorgvragers?

Allochtone zorgvragers doen minder vaak een beroep op zorgvoorzieningen. Dit komt onder andere door onbekendheid met het aanbod en de complexiteit van het zorgstelsel. Daarnaast kan er verschil zijn in opvattingen over het omgaan met zorg of gezondheid. Welke uitdagingen liggen er voor zowel de overheid, zorgaanbieders als zorgvragers om het aanbod en de vraag meer op elkaar aan te laten sluiten?

Workshop 2 Is de zorg voldoende toegerust om allochtone zorgvragers te bedienen?

Zorginstellingen bevinden zich in een markt die steeds kleurrijker wordt. Wat betekent dit voor degenen die zorg aanbieden? Hebben zij voldoende kennis en deskundigheid om deze klanten te bedienen? En willen en kunnen zij aan eventuele verwachtingen en behoeften van allochtone zorgvragers tegemoet komen?

Workshop 3 Wat is nodig om allochtone ouderen en hun mantelzorgers te ondersteunen?

In het huidige zorgbeleid van de overheid speelt het begrip zelfzorg een grote rol. Dit staat echter haaks op de wens van veel allochtonen om verzorgd te worden door familieleden. De druk op allochtone mantelzorgers is daarom vaak erg groot. Wat hebben allochtone ouderen nodig om van een goede oude dag te kunnen genieten en hoe kan de belasting op hun mantelzorgers worden verlicht?

Aanmelden

U kunt uzelf aanmelden door een mailtje te sturen naar: info@osmose.nl (vergeet niet te vermelden of u gebruik maakt van de lunch en welke workshop uw voorkeur heeft).Voor vragen kunt u contact opnemen met Janneke Hulsker: hulsker@osmose.nl of 026 - 352 34 20