Gasunie


Groningen, 29 juni 2009

Gasunie stelt kunstprijs in voor jonge kunstenaars

Gasunie stelt een tweejaarlijkse kunstprijs in voor kunstenaars jonger dan 30 jaar. De prijs is bedoeld om deze kunstenaars een stimulans te geven in hun verdere ontwikkeling. Gasunie stelt de prijs in ter gelegenheid van twee feestelijke jubilea: haar eigen kunstcommissie viert haar 25-jarig bestaan, en het Slochterengas zijn 50-jarig jubileum. Gasunie CEO Marcel Kramer: 'We vinden het belangrijk om creatieve jonge talenten te stimuleren; zo hebben we een bedrijfskunstcollectie met veel werk dat is gemaakt door jonge kunstenaars. Sommigen van hen zijn later uitgegroeid tot gerenommeerde namen in de kunstwereld.' De prijs zal voor het eerst worden uitgereikt in juni 2011.

Gasunie-kunstprijs

Kunstenaars uit alle disciplines kunnen in aanmerking komen. Zij moeten op het moment van indienen jonger dan 30 jaar zijn. Het onderwerp van de inzending is volledig vrij en hoeft niet energiegerelateerd te zijn. Uit de binnengekomen inzendingen selecteert de Gasunie-kunstcommissie een aantal genomineerden die een gezamenlijke expositie krijgen in het Gasunie-hoofdkantoor. De winnaar(s) worden gekozen door zowel het publiek (Gasunie-medewerkers en bezoekers van de expositie) als door een nog samen te stellen deskundigenjury. Voormalig Gasunie-hoofddirecteur George Verberg, zelf kunstliefhebber, zal de eerste keer de jury voorzitten. Zowel de publieksprijs als de juryprijs bedragen 10.000 euro.

Met name kunstenaars die woonachtig zijn binnen het gebied van het Gasunie-leidingnetwerk (Nederland en Noord-Duitsland) worden gestimuleerd te reageren. Meer informatie over de voorwaarden voor deelname zijn binnenkort op de website van Gasunie te vinden.