Raad van State


Mediagevoelige uitspraken
Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kan zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

6 uitspraken gevonden
pagina: 1

1. 200801612/1
datum van uitspraak: woensdag 1 juli 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Vossehol' van de gemeente Oss) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Vossehol' van de gemeente Oss. Het plan maakt onder meer mogelijk dat een loods aan de Zevenbergseweg in Berghem gebruikt wordt voor de stalling van carnavalwagens. Meerdere inwoners van Berghem verzetten zich hiertegen en zijn in beroep gekomen tegen het goedkeuringsbesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat een bouwloods voor carnavalwagens thuishoort op een bedrijventerrein en niet in een woonwijk. Zij vrezen onder meer dat door werkzaamheden aan de wagens brandgevaar ontstaat. Volgens de omwonenden ontstaat bovendien parkeer- en verkeersoverlast als gevolg van de stallingsplaats en zullen zij geluidsoverlast ervaren. De zaak is op 13 maart jl. op zitting behandeld.

2. 200805262/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 1 juli 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Weigering handhavend optreden tegen veehouderij in Lunteren) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Ede om handhavend op te treden tegen een veehouderij aan de Oosterkamp in Lunteren. Een omwonende had om maatregelen verzocht, omdat de veehouderij een aantal voorschriften uit de milieuvergunning niet zou naleven. Ook zou de veehouderij een stal gebruiken zonder daarvoor een milieuvergunning te hebben. Het college erkent dat enkele voorschriften worden overtreden, maar is desondanks niet daadwerkelijk tot handhavend optreden overgegaan. Volgens het college is er namelijk 'zicht op legalisatie', omdat de veehouderij inmiddels een aanvraag voor een milieuvergunning heeft gedaan. Het ziet er naar uit dat de vergunning ook kan worden verleend, aldus het college. De omwonende betwist dit en is tegen de weigering in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraken in de zaaknummers 200805263/1 en 200808336/1 die de Raad van State eveneens op 1 juli openbaar maakt. De eerste zaak gaat over de beslissing van het gemeentebestuur om de situatie te gedogen totdat een milieuvergunning is verleend. De andere zaak gaat over een eerdere beslissing van het gemeentebestuur op het verzoek om handhaving van de omwonende. Tegen beide beslissingen is de omwonende in beroep gekomen. Alle zaken zijn op 26 maart jl. op zitting behandeld.

3. 200806247/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 1 juli 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Flora- en Faunawet inhoudsindicatie:

(Financiële tegemoetkoming voor schade appel- en perenbomen in Neerijnen)
Uitspraak over de financiële tegemoetkoming die het bestuur van het Faunafonds heeft verleend aan een teler uit Neerijnen vanwege de schade die woelratten aan zijn appel- en perenbomen hebben aangericht. Het Faunafonds heeft de schade beoordeeld in het najaar aan het einde van het groeiseizoen. Volgens het beleid van het Faunafonds moet de schade worden beoordeeld als de bladeren en vruchten nog aan de bomen hangen, omdat het anders onmogelijk wordt om de aantasting van de bomen goed vast te stellen. De bladeren en de vruchten van de boom geven een goed beeld van de conditie van de wortels waar de woelratten schade aanrichten, aldus het Faunafonds. De teler is het niet eens met het beleid en vindt dat het Faunafonds de bomen later in het jaar had moeten uitgraven om de schade te bepalen. De rechtbank in Arnhem heeft hem in juli 2008 in het gelijk gesteld. Volgens haar had het Faunafonds in dit geval een uitzondering op het beleid moeten maken. Het Faunafonds is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Ook de teler is in hoger beroep gekomen. Hij vindt dat de rechtbank ook een oordeel had moeten geven over het vaste beleid van het Faunafonds. De zaak is op 6 april jl. op zitting behandeld.

4. 200806702/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 1 juli 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken inhoudsindicatie:

(Antennemast voor mobiele telefonie bij sportpark in Lonneker) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft verleend aan Vodafone Libertel voor een antennemast voor mobiele telefonie op een sportpark aan de Spölminkkamp in Lonneker. De mast wordt 37,5 meter hoog en bevat GSM-antennes. Een aantal inwoners van de gemeente vindt dat het gemeentebestuur de bouwvergunning niet had mogen verlenen, omdat de antennemast buiten de bebouwde kom zou worden geplaatst. Daarom had het gemeentebestuur eerst het bestemmingsplan moeten wijzigen om de realisatie van de mast mogelijk te maken, aldus de inwoners. De zaak is op 11 mei jl. op zitting behandeld.

5. 200807168/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 1 juli 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen inhoudsindicatie:

(Standplaatsvergunning voor hotdogkraam in Sneek) Uitspraak over de standplaatsvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sneek heeft verleend voor een hotdogkraam op het Leeuwenburg in Sneek. Het gemeentebestuur heeft bepaald dat de eigenaar de kraam elke dag na sluitingstijd moet weghalen. De eigenaar van de kraam is het niet met deze voorwaarde eens. Hij wil zijn kraam permanent op het Leeuwenburg laten staan. Dit zou ook zijn toegestaan op grond van het beleid van de gemeente. De rechtbank Leeuwarden heeft in augustus 2008 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 6 mei jl. op zitting behandeld.

6. 200808979/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 1 juli 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor verwijdering caravan uit uiterwaardengebied De Welle) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Kampen heeft opgelegd aan een inwoner van Kampen. Het gemeentebestuur wil dat de man een caravan en een keet in het uiterwaardengebied De Welle in ieder geval verwijdert tussen 20.00 uur 's avonds en 12.00 uur in de middag. Volgens het gemeentebestuur staan de caravan en de keet daar zonder dat daarvoor een bouwvergunning is verleend. De man is tegen de dwangsom in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat het gemeentebestuur geen dwangsom mocht opleggen omdat het bestuur de stalling van de caravan en de keet in het uiterwaardengebied jarenlang heeft gedoogd. Bovendien is de dagelijks verwijderen van de caravan en de keet tussen 20.00 uur 's avonds en 12.00 uur de volgende dag voor hem onredelijk bezwarend, aldus de man. De rechtbank Zwolle-Lelystad verklaarde in november 2008 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 2 juni jl. op zitting behandeld.
pagina: 1
rss feeds disclaimer links english summary Resumé francais sitemap