Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 29 juni 2009

Kenmerk 152

Amsterdam: ook hulp voor jongeren met diploma

Amsterdam presenteert vandaag namens de regio een aantal aanvullende maatregelen om jeugdwerkloosheid tegen te gaan aan het kabinet. Na de zomervakantie komen ruim 10.000 jongeren met en zonder diploma op de arbeidsmarkt waar nauwelijks werk voor is. Om te voorkomen dat jongeren een gat in hun CV oplopen, biedt Amsterdam jongeren bovenop de bestaande maatregelen intensieve jobcoaching aan om 1.000 jongeren extra aan een baan te helpen. Voor jongeren die zelf geen werk vinden sluit Amsterdam overeenkomsten met werkgevers om 500 aanvullende Jongerenstages te creëren.

Door de wereldwijde economische recessie loopt het aantal vacatures in de regio Amsterdam snel terug. Daarbij lopen veel jongeren die de afgelopen jaren zonder diploma aan de slag gegaan zijn verhoogde kans om op korte termijn hun baan te verliezen. Maar ook voor starters met diploma is weinig plek op de arbeidsmarkt.

Terwijl de plannen van het Rijk bijna uitsluitend bedoeld zijn om te voorkomen dat jongeren niet zonder diploma van school af komen, is er meer nodig. Daarom richten de Amsterdamse plannen zich voornamelijk op het creëren van kansen voor jongeren met een diploma. Hiervoor is vanuit het Rijk eenmalig 3,7 miljoen euro beschikbaar in het kader van de crisismaatregelen. Ondanks aanstaande bezuinigingen van 15 miljoen op het budget vanuit het Rijk om jongeren aan werk te helpen, legt Amsterdam uit eigen middelen ruim 1 miljoen euro bij.

Freek Ossel: "Het is nog niet helemaal duidelijk wat er op gemeenten af gaat komen na de zomer. Daarom wil ik nu aan de slag om aanvullende maatregelen te treffen om te voorkomen dat jongeren structureel op achterstand komen door een tijdelijke economische teruggang. De lost generation van de jaren 80 is nu nog steeds terug te vinden in de bakken van de bijstand."

Pb-152