TNO

29 juni 2009

Appels met peren vergelijken: lichaamsvorm van belang bij voedingsadvies

Onderzoek door TNO toont aan dat het figuur van mensen met overgewicht beïnvloedt hoe hun vetweefsel op vetten in voeding reageert. De verdeling van lichaamsvet in mensen met overgewicht zou daarom een belangrijke overweging kunnen zijn om in voedingsadviezen rekening mee te houden. Dr. M. Radonjic en collega's van de leidende Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO concluderen dit in hun recente onderzoek.

n deze studie vergeleken onderzoekers mensen met een "appel" figuur (grootste vetophoping om het middel) met mensen met een "peer" figuur (vet op de heupen en dijen). Dit onderzoek biedt belangrijke inzichten in de relatie tussen de verdeling van lichaamsvet op de verwerking van voedingsvetten. De waarneming onderstreept de relevantie van gepersonaliseerde voedingskundige adviezen om de gezondheid van mensen met overgewicht te verbeteren. De onderzoeksresultaten zijn nog niet specifiek genoeg om als algemeen advies opgevat te kunnen worden.