Ingezonden persbericht


Persbericht

Symantec kondigt het MessageLabs Intelligence Report voor juni en het tweede kwartaal van 2009 aan:

Cutwail herrijst als een feniks uit zijn as, instant messaging malware neemt toe en de gezondheidssector is steeds meer het doelwit van de criminelen

CUPERTINO, Calif. (VS) - 29 juni 2009 ⤤" Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) kondigde vandaag de publicatie van zijn MessageLabs Intelligence Report voor juni 2009 aan. Een van de meest opmerkelijke analyseresultaten is het ongewijzigde spamniveau in vergelijking met mei (90,4%). Dit heeft vooral te maken met de urenlange onderbreking in de activiteiten van Cutwail, een van de grootste en meest actieve botnets, nadat Pricewert LLC (ook bekend als 3FN en APS Telecom), een ISP uit Californië, op 5 juni 2009 werd afgesloten. MessageLabs Intelligence stelde ook vast dat in juni 1 op 78 links in instant messaging (IM) naar kwaadwillige websites verwijst. 'Dat Cutwail al na een paar uur opnieuw één derde van zijn oorspronkelijke capaciteit haalde, bewijst hoeveel vooruitgang de spammers hebben geboekt sinds McColo in november werd afgesloten,' verklaarde Paul Wood, MessageLabs Intelligence Senior Analyst bij Symantec. 'Spammers weten nu dat ze een back-up voor hun spamkanalen moeten voorzien.' 83,2% van alle spam was in juni afkomstig van botnets. De rest van het verkeer komt van geïnfecteerde mailservers en webmailaccounts. Spam verborgen in beelden, waarover MessageLabs Intelligence in mei berichtte, nam in juni nog toe en bereikte 8 tot 10% van alle spam. De nieuwste bedreigingen afkomstig van botnets bevatten patronen van achtergrondruis en worden eerder als een attachment bij een e-mail dan als een link naar een host bezorgd. MessageLabs Intelligence stelde in juni vast dat 1 op 405 instant messages een hyperlink bevatte en dat 1 op 78 van deze links verwees naar websites met gevaarlijke content. Over de voorbije zes maanden betekent dit een stijging met 0,78%. Eind 2008 was volgens MessageLabs Intelligence nog maar 1 op 200 hyperlinks die via openbare IM-toepassingen werden verstuurd, gevaarlijk. Tegen het huidige tempo ontvangt gemiddeld 1 op 80 IM-gebruikers elke maand een kwaadwillige instant message. De Amerikaanse wet 'Health Information Technology for Economic and Clinical Health (HITECH)' verplicht het Amerikaanse ministerie voor Volksgezondheid (Health and Human Services - HHS) en de Federal Trade Commission (FTC) om tegen 17 augustus 2009 richtlijnen uit te vaardigen voor de privacy-bescherming van persoonlijke medische dossiers en bepaalde andere medische informatie betreffende consumenten. De HITECH-wet werd goedgekeurd als een onderdeel van de 'American Recovery and Reinvestment Act' van 2009.

'Nu miljoenen overheidsdollars worden geïnvesteerd in de digitalisering en bescherming van persoonlijke medische dossiers, zijn er meer raakpunten dan ooit tussen geneeskunde en technologie,' verklaarde Wood. 'In de hele gezondheidssector staan organisaties onder druk om te voldoen aan voorschriften als de HITECH-wet. Hun reputatie hangt ervan af en nu het aantal bedreigingen in de gezondheidssector toeneemt, hebben deze organisaties alle redenen om bezorgd te zijn over hun veiligheid.'

MessageLabs Intelligence ontdekte dat er steeds meer behoefte is aan een afdoende bescherming tegen bedreigingen die specifiek op de gezondheidssector gericht zijn. Deze sector krijgt de jongste maanden steeds meer spamaanvallen te verwerken en men verwacht dat spam tegen eind 2009 tot meer dan 90% kan stijgen. Sinds begin 2009 is het aantal criminele aanvallen op de gezondheidssector via e-mails meer dan verdubbeld.

Andere opmerkelijke bevindingen van het rapport:

Veiligheid op het web: Uit analyse van de webbeveiligingsactiviteiten blijkt dat in juni 58,8% van alle onderschepte malware op het web nieuw was. MessageLabs Intelligence ontdekte per dag ook gemiddeld 1.919 nieuwe websites die malware en andere potentieel ongewenste programma's zoals spyware en adware herbergen. Dit is een toename met 67% sinds mei.

Spam: In juni 2009 bestond het e-mailverkeer afkomstig van nieuwe en voordien onbekende kwaadwillige bronnen voor 90,4% uit spam (1 op 1,1 e-mails). Dit is hetzelfde percentage als in mei. Het spamniveau tijdens het tweede kwartaal van 2009 bedroeg gemiddeld 88,7%, ter vergelijken met 74,5% tijdens het eerste kwartaal van 2009.

Virussen: Gemiddeld zat er een virus in één op 269,4 e-mails (0,37%) in het e-mailverkeer afkomstig van nieuwe en voordien onbekende kwaadwillige bronnen. Dit is een toename met 0,06% sinds mei. In juni bevatte 10,4% van via e-mails verspreide malware een link naar criminele websites. Dit is een toename met 3,4% sinds mei. Het virusniveau tijdens het tweede kwartaal van 2009 bedroeg gemiddeld één op 297,4 kwaadwillige e-mails, terwijl dit in het eerste kwartaal van 2009 nog één op 281,2 was.

Phising: Eén op 280,4 e-mails (0,36%) bevatte een phisingaanval in één of andere vorm, ongeveer evenveel als in mei. In verhouding tot het totaal aantal bedreigingen via e-mail (dus ook inclusief virussen en trojan-aanvallen) is het aantal phising-eâ¤'mails met 6,4% gestegen tot 96,1% van alle malware in e-mails die in juni werd onderschept. Tijdens het tweede kwartaal van 2009 bedroeg het phisingniveau één op 321,4, terwijl dit in het eerste kwartaal van 2009 nog één op 290,4 was.

Geografische trends:

* In juni steeg het spamniveau in Frankrijk met 8,6%, waardoor dit het meest gespamde land was.
* In de Verenigde Staten daalde het spamniveau tot 78,4% en in Canada tot 72,2%, maar in het Verenigd Koninkrijk steeg het tot 90,3%.
* Het Duitse spamniveau bedroeg 96% en het Nederlandse 93,9%. In Australië daalde het spamniveau tot 88,8% en in Japan tot 67,1%.
* De virusactiviteiten in Australië stegen met 1,29% tot 1 op 68,8 e-mails, waardoor dit land in juni de toppositie voor virussen veroverde.
* In de Verenigde Staten bedroeg het virusniveau 1 op 371,7 en in Canada 1 op 423,7. In Duitsland bedroeg het 1 op 444,0 en in Nederland 1 op 644,5. In Hong Kong bereikten de virusactiviteiten 1 op 354,7 en in Japan 1 op 235,7.

Verticale trends:

* In juni was Overnachtingen en Catering met een spamniveau van 92,3% de meest gespamde sector.
* Het spamniveau bedroeg 90,3% in het Onderwijs, 88,6% in de sector Chemie & Farmaceutica, 90,2% bij Retail, 90,8% bij de Overheid en 87,5% in de Financiële sector.
* De virusactiviteiten in het Onderwijs daalden weliswaar met 0,10%, maar dit blijft de meest geplaagde sector, met 1 geïnfecteerde e-mail op 126,7.
* Het virusniveau in de sector van de IT Services bedroeg 1 op 358,0, bij Retail was dit 1 op 493,6 en in de Financiële sector 1 op 259,1.

Het MessageLabs Intelligence Report voor juni 2009 bevat meer informatie over alle bovenstaande trends en cijfers en meer gedetailleerde geografische en verticale trends. Raadpleeg hier het volledige rapport: http://www.messagelabs.com/intelligence.aspx.

MessageLabs Intelligence van Symantec is een gezaghebbende bron van gegevens, analyses, trends en statistieken op het gebied van de e-mailbeveiliging. MessageLabs Intelligence levert uitgebreide informatie over wereldwijde gevaren voor het e-mailverkeer op basis van actuele gegevens afkomstig van onze controlecentra over de hele wereld. Elke week worden miljarden berichten gescand op bedreigingen.

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com ###

NOTA VOOR REDACTEURS: U vindt meer informatie over Symantec Corporation en zijn producten op deze pagina's voor de pers: http://www.symantec.com/news. Prijzen zijn steeds uitgedrukt in US dollars en uitsluitend geldig in de Verenigde Staten. Symantec en het Symantec-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Symantec Corporation of zijn filialen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen kunnen gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars zijn.

PERSCONTACT:

Robin Roothans | Weber Shandwick Brussels | +32 (0)2 894 90 45 | rroothans@webershandwick.com

Chetan Corten | Weber Shandwick Brussels | +32 (0)2 894 90 40 | ccorten@webershandwick.com