Politie Limburg-Noord

Extreme snelheden gemeten op N280


Datum: 29-06-2009
Tijd bericht: 14:58
Plaats: Horn
Het Verkeershandhavingsteam voerde zondag een verkeerscontrole uit op het vierbaans weggedeelte van de Rijksweg N280 in de richting van Roermond. 16 Bestuurders kregen te horen dat zij hun rijbewijs terplekke moesten achterlaten vanwege hun rijgedrag. Er werden snelheden van ver boven de toegestane 100 km/u gemeten, met als uitschieter een 21 jarige automobilist uit Mainz die met 195 km/u richting Roermond raasde.

Tijdens deze snelheidscontrole viel het de agenten op dat veel automobilisten het met de ter plaatse geldende limiet van 100 km/u niet zo nauw namen. Ze wezen de meest extreme hardrijders naar de kant om hen te verbaliseren. Opvallend veel automobilisten reden, ondanks het drukke verkeersaanbod, met veel te hoge snelheden over deze autoweg. Slechts de 18 bestuurders die de controlepost met meer dan 150 km/u passeerden, werden staande gehouden. 16 Van deze snelle rijders moesten hun rijbewijs inleveren, met uitzondering van de 21-jarige man uit Mainz, die, omdat hij zijn rijbewijs niet bij zich had, zijn auto moest achterlaten. Hij krijgt zijn auto van de politie terug als hij zijn rijbewijs daarvoor in de plaats brengt. Omdat al deze verdachten meer dan 50 km/u te hard reden, is de politie gemachtigd het rijbewijs in te vorderen.

Twee bestuurders bleken net onder de 50 km/u te hard te hebben gereden. Zij hoefden hun rijbewijs net niet in te leveren, maar krijgen binnenkort van de officier van justitie te horen hoe hoog de boete zal zijn. Er werd zondag gecontroleerd tussen 15:00 en 18:00 uur en in de avonduren tussen 19:00 en 22:00 uur.

Het gerechtshof in 's Hertogenbosch heeft in een hoger beroepszaak in maart jl. nog uitspraak gedaan over een vonnis met betrekking tot een snelheidsovertreding op de N280. Daar werd door de rechter gesteld dat de omstandigheid dat de N280 ter plekke alle kenmerken heeft van een autosnelweg geen aanleiding zijn om af te wijken van de door de advocaat-generaal gevorderde straf, aangezien de ter plekke geldende maximumsnelheid van 100 kilometer per uur aan de verkeersdeelnemers duidelijk kenbaar wordt gemaakt middels verkeersborden.

Handhavingslocaties
De Rijksweg N280 is een weg die een gevarieerd snelheidsregiem laat zien. De weg loopt vanaf Weert via Baexem naar Roermond en verder naar de Duitse grens. Het is een doorvoerweg voor het verkeer vanuit Duitsland richting Eindhoven en Weert. De inrichting van deze Rijksweg is heel wisselend. Hij begint in Weert als weg met twee rijstroken tot na Baexem, waar de weg overgaat in een tweebaansweg als autoweg. Met name de vele gelijkvloerse kruisingen en op- en afritten maken dat er veel risico's zijn tot aanrijdingen. Het Verkeershandhavingsteam heeft daarom deze weg als één van de speerpunten in de handhaving. Aan de hand van analyses, onder andere gebaseerd op ongevalscijfers, wordt een top 50 lijst van handhavingslocaties vastgesteld. Om die reden wordt er op snelheid gecontroleerd door zowel radarauto's als met de videosurveillanceauto. Het team houdt er op verschillende plaatsen controles met staande houding en motoragenten surveilleren met lasergun.