Stand van zaken A/H1N1-griep op 29/06/09: één nieuw bevestigd geval

29/06/2009 18:22

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat er vandaag 3 stalen werden binnengebracht in het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Eén daarvan leverde een positief resultaat op voor de A/H1N1-griep. Een tweede staal testte positief voor de seizoensgriep en het derde staal testte negatief.

Het gaat om een jonge vrouw uit de provincie Antwerpen. Op vrijdag 26 juni is zij

teruggekomen uit New Jersey. Diezelfde dag nog ontwikkelde ze ernstige

griepsymptomen. Op 28 juni heeft zij haar arts geraadpleegd, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap beslist heeft om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleek de test positief voor de A/H1N1-griep. Omdat de vrouw

mogelijk besmettelijk was tijdens de vlucht, besloten de gezondheidsautoriteiten om de passagierslijst op te vragen. Als er andere passagiers een risico hebben opgelopen tijdens deze vlucht, zal de overheid contact met hen opnemen.

De vrouw is thuis geïsoleerd en krijgt een behandeling met antivirale middelen. Haar gezondheidstoestand wordt de volgende dagen nauwkeurig opgevolgd. De personen met wie ze nauw contact heeft gehad, worden thuis geïsoleerd en krijgen een preventieve behandeling met antivirale geneesmiddelen.

Tot op vandaag zijn er in België 46 gevallen van de A/H1N1-griep. Het Commissariaat blijft de pers doorlopend informeren over nieuwe mogelijke gevallen in ons land.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel