Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

B&W reageren op algemene beschouwingen over Voorjaarsnota

De gemeenteraad van Berkelland vergadert op dinsdag 30 juni, vanaf 19.30 uur over de uitgangspunten van de begroting voor 2010. Dit doet de raad aan de hand van de Voorjaarsnota 2009. De vergadering is openbaar en wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis in Borculo, Marktstraat 1. U bent van harte welkom op de publieke tribune. Op de pagina's 2, 3 en 4 van BerkelBericht (zie onder Actueel/publicaties) kunt u de korte weergave van de algemene beschouwingen van de raadsfracties lezen. Daarin geven zij hun mening over de ontwikkelingen in 2009 en de begroting, die voor 2010 moet worden opgesteld.

Uit de algemene beschouwingen blijkt de betrokkenheid van de partijen bij wat in de Berkellandse samenleving speelt. Een goede dienstverlening voor de inwoners door de gemeente vinden de partijen belangrijk. Ook het verminderen van de kosten van de gemeente voor de inwoners.

Opmaat

In de reactie aan de raad op de algemene beschouwingen zegt het college van burgemeester en wethouders dat de Voorjaarsnota de opmaat is naar de laatste begroting voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. De positieve kijk op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt komt in verschillende reacties naar voren. Bestuur, samenleving en organisatie hebben veel geïnvesteerd in de gemeente Berkelland. De inzet van iedereen was en is groot. Ook financieel. Een paar voorbeelden zijn: de ontwikkeling en revitalisering van bedrijventerreinen, een actieve aanpak voor een leefbaar buitengebied, samenwerking met andere gemeenten en in regionaal verband, om dienstverlening aan onze inwoners nog beter te kunnen doen en de gerichte aanpak van veiligheidsvraagstukken. Ook de financiën van Berkelland zijn in 2009 op orde.

Het college van B&W werkt hard om dit najaar een sluitende begroting voor 2010 aan de gemeenteraad aan te bieden. Voor 2011 en de volgende jaren moeten raad en college nog hard nadenken hoe met de lagere inkomsten van het rijk toch een sluitende begroting mogelijk wordt. De raad moet prioriteiten stellen en keuzes maken.

Specifieke onderdelen

Het college reageert ook op specifieke onderdelen van de algemene beschouwingen van de politieke partijen. Een paar punten uit de reactie van het college:

Voor het groen- en milieubeleid vragen enkele fracties aandacht. Het college onderschrijft de wens voor duurzaamheid en een mooie en goed onderhouden woonomgeving. De keuzes die de raad heeft gemaakt en het geld dat de raad beschikbaar heeft gesteld bepalen wat mogelijk is.

De afnemende werkgelegenheid door de recessie vraagt om aandacht. De gemeente moet vanuit haar verantwoordelijkheid samen met anderen, zoals ondernemers en het Centrum voor Werk en Inkomen, ook het komende jaar doen wat ze kan om mensen naar werk te begeleiden. Armoede bestrijden en zorg voor minima zijn speerpunten.

Ook is er aandacht voor jeugd en zorg. Wij zijn bezig met de ontwikkeling van een zorgnetwerkstructuur waarin de problematiek/hulpvragen van alle burgers van Berkelland behandeld kunnen worden. Een belangrijk deel van de burgers zal bij vragen of problemen zelf de weg vinden naar de hulpverleningsinstellingen. Als dit voor de burger niet duidelijk is dan kan hij/zij hiervoor terecht bij de Pluspunten van de vier hoofdkernen.

Tegenslag

De algemene uitkering die wij van de Rijksoverheid krijgen, wordt veel lager dan we tot nu toe mochten verwachten. Dit is een zware tegenslag. Het college zal dan ook alle zeilen bij moeten zetten om een sluitende begroting 2010 aan te kunnen bieden. Luxe kunnen we ons niet veroorloven. Een goed sluitende begroting 2010 is de basis om te zoeken naar goede maatregelen voor 2011 en de volgende jaren.

Meer fracties hebben ook aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat de opbrengst van de verkoop van NUON ten goede komt aan de inwoners van Berkelland. Eerst moet een bedrag worden gereserveerd om het verlies van dividend te compenseren. Waar het geld dat dan overblijft aan zal worden besteed daarover zal de raad zich in het najaar moeten buigen.

Over de gemeentelijke organisatie en de bestuurskracht van raad en college worden in de algemene beschouwingen opmerkingen gemaakt. De fracties denken mee en doen voorstellen om de inwoners beter van dienst te kunnen zijn. Het college werkt daar hard aan. Dat zal in 2010 niet anders zijn.

Handhaving is vastgelegd in wetten en regels. Een zorgvuldige afweging van belangen is nodig. Dat levert soms spanning op als een goed initiatief toch niet kan worden gerealiseerd of moet worden beëindigd.

De zorg over de gevolgen van het wegvallen van subsidies bij instellingen wordt door enkele fracties naar voren gebracht. Het college overlegt met instellingen over de ontwikkelingen en doet op grond van de bevindingen voorstellen aan de raad.

In het raadsdebat zal de raad zich uitspreken over welke aanvullende keuzes ze voor 2009 wil maken en alvast vooruit kijken naar 2010.

Mutatiedatum 29/06/2009