Minister Gerda Verburg van LNV wil voedsel duurzamer maken
Persbericht | 29-06-2009
Het stimuleren van vraag en aanbod van duurzaam voedsel is de kern van
de nota Duurzaam Voedsel die minister Gerda Verburg van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. De
nota heeft de ambitie dat Nederland in 2015 koploper is op het gebied
van duurzaam voedsel en moet dan een voorbeeld zijn voor de
internationale gemeenschap. Voor de nota is 20 miljoen euro
beschikbaar.
Nederland is op dit moment, na de VS, 2e exporteur van agrarische
producten in de wereld, met een omvang van 60 miljard euro. Het
concurrentievermogen en de innovatiekracht van de Nederlandse
voedingssector moet optimaal bijdragen aan het duurzamer worden van
het internationale voedselsysteem. Dat voedselsysteem staat ondermeer
onder druk vanwege de mondiaal forse toename van de consumptie van
vlees, vis en zuivel, die een groot beslag legt op het mondiale
ecosysteem. Volgens minister Verburg "heeft Nederland unieke
mogelijkheden in huis om een actieve bijdrage te leveren aan de
oplossing".
Stakeholders
Bij de verduurzaming van de voedselketen is een belangrijke rol
weggelegd voor de voedselproducerende en -verwerkende sector en de
supermarkten, de zogeheten stakeholders. Minister Verburg is bezig een
platform verduurzaming voedsel oprichten, om het aanbod van
marktgerichte duurzamere producten te vergroten. Dit platform moet
komen met concrete plannen waarmee ondermeer duurzame groenten, fruit,
vlees en vis hun weg naar de consument vinden. Partijen maken binnen
dit platform afspraken op basis van vrijwilligheid, maar deze
afspraken zijn niet vrijblijvend. Er wordt toegewerkt naar doorbraken
en concrete resultaten. Een voorbeeld van deze aanpak is het Convenant
Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten dat vorige maand
is ondertekend en dat moet leiden tot vlees in de schappen tussen het
reguliere en biologische segment in.
Consumenten
Maar het zijn uiteindelijk de consumenten die de verduurzaming van het
voedsel tot stand kunnen brengen: zij moeten het duurzamere voedsel
immers kopen.. Om een duurzamer keuze te kunnen maken moet de
consument keuze hebben, zich bewust zijn van de gevolgen van zijn
keuze en over voldoende informatie beschikken om een afgewogen keuze
te kunnen maken.
'Gesloten settings'
Het aanbod van voedselproducten neemt een centrale rol in binnen de
duurzaamheidsopgave. Dit aanbod is er niet alleen in de winkel of de
supermarkt, maar ook buitenshuis, op ons werk, via catering of horeca.
Consumenten bevinden zich vaak in zogeheten 'gesloten settings' zoals
de sportkantine, het bedrijfsrestaurant of de eetzaal van
zorginstellingen. Consumenten zijn daar afhankelijk van de keuze die
de aanbieder voor hen maakt. Alle aanbieders van voedsel hebben dus
een uitstekende positie om het consumentengedrag te sturen. Het
ministerie van LNV geeft zelf het goede voorbeeld door haar eigen
bedrijfsrestaurant uit te roepen tot proeftuin op dit gebied.
Woud van logo's
Op het gebied van de informatievoorziening zien dankzij een overdaad
aan logo's de meeste consumenten door de bomen het bos niet meer. Aan
de andere kant zijn de logo's het bewijs van concurrentie op de
duurzaamheidsmarkt, die in de ogen van minister Verburg kan leiden tot
een groter marktaandeel van duurzaam voedsel. Wel wil zij de consument
een handje te helpen door samen met EZ de Consuwijzer uit te breiden
met meer duurzaamheidskeurmerken. Ook worden nieuwe vormen van
informatievoorziening op de winkelvloer onderzocht. Daarnaast krijgen
vraagstukken over duurzaamheid en informatievoorziening in de toekomst
een sterker Europees karakter. Minister Verburg streeft naar Europese
regulering van duurzaamheidsclaims.
Voedselverspilling
De nota Duurzaam Voedsel bindt de strijd aan tegen voedselverspilling;
consumenten gooien naar schatting voor zo'n EUR 1,6 miljard per jaar
voedsel weg. En naar schatting zo'n EUR 2 miljard per jaar wordt in de
totale voedselketen verspild bij de productie, de verwerking, het
vervoer of bij verkoop. Het niet geconsumeerde voedsel wordt vaak
verbrand òf gestort. We zijn geneigd deze 'voedselverspilling' normaal
te vinden. Eén van de mogelijkheden is het beter benutten van
voedselresten. Bij het tegengaan van voedselverspilling gaan
economische voordelen hand in hand met de verduurzamingsopgave. In
2015 moet de voedselverspilling met 20% zijn verminderd.
Meer informatie
* Nota Duurzaam voedsel
Een vrouw doet boodschappen in een boerderijwinkel. (foto: Marcel van
den Bergh)
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit