Ministerie van Defensie

Burgervliegtuig doet Tarin Kowt aan

29 juni 2009, 19.12 uur

Onder grote belangstelling van Afghaanse pers, ministers en NGO's uit Kabul is vandaag het eerste burgervliegtuig op het vliegveld van Tarin Kowt geland. Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij KamAir landde veilig op de `strip' vlakbij Kamp Holland. Na Kandahar is Uruzgan de tweede provincie in Zuid-Afghanistan waar deze vliegtuigmaatschappij landt. Eerste burgervliegtuig vliegt van Kabul naar Uruzgan

`De komst van KamAir naar Uruzgan is niet alleen belangrijk om de provincie met Kabul te verbinden, maar het biedt ook de mogelijkheid voor politici uit Kabul om met eigen ogen de projecten in Uruzgan te aanschouwen en te praten met de bevolking', aldus Mohammed Eshan Zia, Minister van Ontwikkeling.

Eerste burgervliegtuigspotters in Uruzgan kijken naar vliegtuig van KamAir.

Inmiddels vliegen er 3 civiele maatschappijen van en naar Afghanistan. KamAir is de eerste organisatie die met burgervluchten op Tarin Kowt is begonnen. Tot nu toe werd Uruzgan te onveilig bevonden om te landen, maar met de komst van deze vliegmaatschappij komt daar dus verandering in.

Het vliegtuig van Kabul naar Tarin Kowt zal 3 keer per week Tarin Kowt aandoen. De verwachting is dat er in het begin vooral zakenmensen en politici gebruik van zullen maken vanwege de ticketprijs van 125 dollar per enkele vlucht.

Een woordvoerder van KamAir laat weten dat de prijzen zullen zakken naar mate er meer passagiers gebruik van gaan maken. Het vliegtuig biedt plaats aan 48 passagiers.