Ministerie van Defensie

Marine

Kamer geeft groen licht aan Atalanta

29 juni 2009, 19.00 uur

Hr. Ms. De Zeven Provinciën is een luchtverdedigings- en commandofregat. - Foto: ministerie van Defensie De Tweede Kamer is vandaag akkoord gegaan met het voorstel van de Regering om deel te nemen aan de maritieme EU-missie Atalanta. Vanaf augustus zal ons land met de Hr. Ms. Evertsen leiding geven aan deze missie, die is gericht op bescherming van voedseltransporten van het World Food Programme en de bestrijding van piraterij bij Somalië.

De Nederlandse commandeur Pieter Bindt voert vanaf 13 augustus het commando over deze operatie vanaf het luchtverdedigings- en commandofregat. Met deze hernieuwde inzet benadrukt de Nederlandse regering het belang dat wordt gehecht aan de internationale aanpak van piraterij in de wateren van Somalië.

Zeven Provinciën sluit missie af Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft gisteren haar bijdrage aan de missie Allied Protector beëindigd. Het schip maakte sinds 29 maart deel uit van een NAVO-eskader dat in de Golf van Aden en voor de oostkust van Somalië actief was bij de bescherming van koopvaardijschepen tegen piraterij.

De afgelopen maanden begeleidde het marineschip een aantal koopvaardijschepen door de Golf van Aden. Al op de tweede dag van deelname aan Allied Protector werd het schip geconfronteerd met piraten, toen deze een Duits marineschip aanvielen. Het fregat assisteerde bij hun aanhouding. Later in april werd een gekaapt Yemenitisch schip door De Zeven Provinciën ontzet.

Vorige week bood het fregat assistentie nadat piraten het vrachtschip MV Marathon lieten gaan. Dit schip, varend voor een Nederlandse rederij, werd begin mei gekaapt in de Golf van Aden en sindsdien voor de kust van Somalië in gijzeling gehouden. De Zeven Provinciën begeleidde de Marathon naar de haven van Djibouti en bood hulp aan de bemanning.

Naar thuishaven Den Helder De Zeven Provincien wordt op 17 juli terugverwacht in haar thuishaven Den Helder. De Evertsen vertrekt op 2 augustus vanuit Den Helder naar de Oostafrikaanse kustwateren.