Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
5. Juni
Kabinet wil voedsel duurzamer maken
29-06-2009
Het stimuleren van vraag en aanbod van duurzaam voedsel is de kern van
de nota Duurzaam Voedsel die de ministers Cramer (VROM), Verburg
(Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Koenders
(Ontwikkelingssamenwerking) vandaag naar de Tweede Kamer sturen. De
nota heeft de ambitie dat Nederland in 2015 koploper is op het gebied
van duurzaam voedsel en moet dan een voorbeeld zijn voor de
internationale gemeenschap. Voor de nota is 20 miljoen euro
beschikbaar.
Nederland is op dit moment, na de VS, 2^e exporteur van agrarische
producten in de wereld, met een omvang van 60 miljard euro. Het
concurrentievermogen en de innovatiekracht van de Nederlandse
voedingssector moet optimaal bijdragen aan het duurzamer worden van
het internationale voedselsysteem. Dat voedselsysteem staat ondermeer
onder druk vanwege de mondiaal forse toename van de consumptie van
vlees, vis en zuivel, wat een groot beslag legt op het mondiale
ecosysteem.
Stakeholders
Bij de verduurzaming van de voedselketen is een belangrijke rol
weggelegd voor de voedselproducerende en -verwerkende sector en de
supermarkten, de zogeheten stakeholders. Minister Verburg is bezig een
platform verduurzaming voedsel oprichten, om het aanbod van
marktgerichte duurzamere producten te vergroten. Dit platform moet
komen met concrete plannen waarmee ondermeer duurzame groenten, fruit,
vlees en vis hun weg naar de consument vinden. Een voorbeeld van deze
aanpak is het Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke
Producten dat vorige maand is ondertekend en dat moet leiden tot vlees
in de schappen tussen het reguliere en biologische segment in.
Consumenten
Maar het zijn uiteindelijk de consumenten die de verduurzaming van het
voedsel tot stand kunnen brengen: zij moeten het duurzamere voedsel
immers kopen. Om een duurzamer keuze te kunnen maken moet de consument
keuze hebben, zich bewust zijn van de gevolgen van zijn keuze en over
voldoende informatie beschikken om een afgewogen keuze te kunnen
maken. Op het gebied van de informatievoorziening zien dankzij een
overdaad aan logo's de meeste consumenten door de bomen het bos niet
meer. Verburg wil de consument een handje te helpen door samen met EZ
de Consuwijzer uit te breiden met meer duurzaamheidskeurmerken.
Voedselverspilling
De nota Duurzaam Voedsel bindt de strijd aan tegen voedselverspilling;
consumenten gooien naar schatting voor zo'n 1,6 miljard per jaar
voedsel weg. En naar schatting zo'n 2 miljard per jaar wordt in de
totale voedselketen verspild bij de productie, de verwerking, het
vervoer of bij verkoop. In 2015 moet de voedselverspilling met 20%
zijn verminderd.
Download
Zie het origineel
* Kamerbrief, nota Duurzaam Voedsel, rapport 'Voedselkwaliteit:
waarden voor je geld' en het rapport 'Rond de tafel':
http://www.minlnv.nl
Nieuwsberichten