Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Juni

Kabinet wil voedsel duurzamer maken

29-06-2009

Het stimuleren van vraag en aanbod van duurzaam voedsel is de kern van de nota Duurzaam Voedsel die de ministers Cramer (VROM), Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag naar de Tweede Kamer sturen. De nota heeft de ambitie dat Nederland in 2015 koploper is op het gebied van duurzaam voedsel en moet dan een voorbeeld zijn voor de internationale gemeenschap. Voor de nota is 20 miljoen euro beschikbaar.

Nederland is op dit moment, na de VS, 2^e exporteur van agrarische producten in de wereld, met een omvang van 60 miljard euro. Het concurrentievermogen en de innovatiekracht van de Nederlandse voedingssector moet optimaal bijdragen aan het duurzamer worden van het internationale voedselsysteem. Dat voedselsysteem staat ondermeer onder druk vanwege de mondiaal forse toename van de consumptie van vlees, vis en zuivel, wat een groot beslag legt op het mondiale ecosysteem.

Stakeholders
Bij de verduurzaming van de voedselketen is een belangrijke rol weggelegd voor de voedselproducerende en -verwerkende sector en de supermarkten, de zogeheten stakeholders. Minister Verburg is bezig een platform verduurzaming voedsel oprichten, om het aanbod van marktgerichte duurzamere producten te vergroten. Dit platform moet komen met concrete plannen waarmee ondermeer duurzame groenten, fruit, vlees en vis hun weg naar de consument vinden. Een voorbeeld van deze aanpak is het Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten dat vorige maand is ondertekend en dat moet leiden tot vlees in de schappen tussen het reguliere en biologische segment in.

Consumenten
Maar het zijn uiteindelijk de consumenten die de verduurzaming van het voedsel tot stand kunnen brengen: zij moeten het duurzamere voedsel immers kopen. Om een duurzamer keuze te kunnen maken moet de consument keuze hebben, zich bewust zijn van de gevolgen van zijn keuze en over voldoende informatie beschikken om een afgewogen keuze te kunnen maken. Op het gebied van de informatievoorziening zien dankzij een overdaad aan logo's de meeste consumenten door de bomen het bos niet meer. Verburg wil de consument een handje te helpen door samen met EZ de Consuwijzer uit te breiden met meer duurzaamheidskeurmerken.

Voedselverspilling
De nota Duurzaam Voedsel bindt de strijd aan tegen voedselverspilling; consumenten gooien naar schatting voor zo'n 1,6 miljard per jaar voedsel weg. En naar schatting zo'n 2 miljard per jaar wordt in de totale voedselketen verspild bij de productie, de verwerking, het vervoer of bij verkoop. In 2015 moet de voedselverspilling met 20% zijn verminderd.

Download

Zie het origineel


* Kamerbrief, nota Duurzaam Voedsel, rapport 'Voedselkwaliteit: waarden voor je geld' en het rapport 'Rond de tafel': http://www.minlnv.nl

Nieuwsberichten