Eerste Schuldhulpverleners Gecertificeerd voor NEN 8048-2


Vakbekwaamheidcertificaat voor schuldhulpverleners

ALKMAAR, 20090629 -- Stichting LearnCare heeft als eerste examenbureau certificaten uitgereikt aan geslaagde kandidaten voor het examen vakbekwaamheid Schuldhulpverlener module A. Zij verzorgt al enige jaren met succes opleidingen tot schuldhulpverlener, budgetcoach en civiele-bewindvoerder. Als een van de weinige instellingen organiseert de stichting, in samenwerking met Kiwa Nederland, de examens persoonscertificaat vakbekwaamheid schuldhulpverlener NEN 8048-2.

NEN 8048

NEN 8048 is de Nederlandse norm voor de schuldhulpverleningssector. De norm en certificatie leiden tot transparantie en tot verdere professionalisering van de schuldhulpverleningssector en de daarin werkzame personen. Tevens geeft certificatie op basis van deze norm meer zekerheid over het schuldhulpverleningsproces voor zowel de cliënt als de schuldeiser.

De norm en de daarop gebaseerde certificatie leiden tot een toetsbaar systeem en maakt onderscheid tussen de organisaties en personen. Dit helpt malafide en incompetente organisaties te weren.

Toenemende problemen

Het aantal mensen met financiële problemen groeit. Afgelopen jaren is een toenemend aantal gezinnen uit huis gezet en tienduizenden mensen van energie afgesloten. Ook bij scholieren neemt de schuldenlast toe. Tijdige, adequate schuldhulpverlening kan dit soort problemen in veel gevallen voorkomen. De vraag naar deskundige en goed geschoolde schuldhulpverleners zal de komende jaren toenemen.

Hogere eisen aan de uitvoering

Schuldhulpverleners en schuldhulpverlenende organisaties moeten aan steeds hogere eisen voldoen. De juridische complexiteit is toegenomen mede door het grotere aantal schuldeisers per schuldenaar en de toenemende bedragen van de openstaande vorderingen.

Uniforme kwalificering en professionaliteit

Staatssecretaris mevrouw Jetta Klijnsma ziet een adequaat stelsel van kwalitatief goede schuldhulpverlening als speerpunt voor de ontwikkelingen op dit gebied voor de komende jaren.
Een certificaat van vakbekwaamheid geeft een basis voor uniforme kwalificering en professionaliteit.