Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Lancering website 'OnzePrivacy.nl

AMSTERDAM, 29 juni 2009

Vandaag wordt de website www.onzeprivacy.nl gelanceerd. Met de lancering van deze website wil een groep verontruste burgers duidelijk en uitgebreid informeren over de verschillende privacymaatregelen die overheden de afgelopen jaren hebben genomen. De website brengt ook de gevolgen hiervan in kaart. De website is opgezet naar aanleiding van het bericht dat vanaf september bij het aanvragen van een paspoort verplicht vingerafdrukken moeten worden afgestaan. De initiatiefnemers van de website vinden dat diezelfde burger beter en completer geïnformeerd zou moeten worden over alle maatregelen die in de loop van de jaren op het gebied van privacy zijn genomen. Ook zou een maatschappelijk debat op gang gebracht moeten worden.

Telkens meer maatregelen

In het recente verleden hebben diverse overheden privacymaatregelen genomen met als verklaring dat het de veiligheid van de burger moet vergroten. Het gaat dan om het opslaan van het internetverkeer, de identificatieplicht, het elektronisch patiëntendossier en nu dus de vingerafdrukken in het paspoort. 'De vraag is óf de veiligheid van de Nederlandse burger vergroot moet worden. 'Het is ook nog maar de vraag in hoeverre de maatregelen überhaupt daadwerkelijk bijdragen aan de veiligheid in Nederland.' aldus één van de initiatiefnemers.
In de loop van de jaren is te verwachten dat meer informatie zal worden vastgelegd. Te denken valt aan het rekeningrijden en de zogenaamde 'slimme' elektriciteitsmeters.

'Ik heb niets te verbergen'

Veel mensen weten weinig van deze maatregelen of zijn hierin niet geïnteresseerd. 'Het is voor veel mensen op dit moment nog een ver-van-mijn-bed-show. Ze zeggen dat 'ze niets te verbergen hebben'. Dat kan inderdaad zo zijn, maar dat is dan natuurlijk nog geen excuus om het met alle maatregelen eens te zijn.', vindt een woordvoerder. 'Er zijn wel vaker zaken misgegaan waar het gaat om gegevens die absoluut niet zomaar op straat mochten komen. Er is bij de overheid niemand die mij kan garanderen dat dit met al mijn gegevens wél goed zal gaan. Een nuancering van de risico's die we zogenaamd zouden lopen, is dan ook op z'n plaats, denken wij.' De overheid heeft recent bepaald dat al het internetverkeer dient te worden opgeslagen. Een ander voorbeeld is dat de politie camera's zou willen inzetten om de kentekens van alle passerende auto's te registreren.

Kennis over maatregelen vergroten

Op www.onzeprivacy.nl is te lezen wat er de afgelopen tijd allemaal aan maatregelen is genomen. De voordelen, maar zeker ook de mogelijke nadelen van deze maatregelen worden genoemd. De overheid spreekt in haar voorlichting alleen over mogelijke voordelen, áls ze al voorlichting geeft. 'De kwestie rond de vingerafdrukken is in korte tijd en met weinig discussie door de Tweede en Eerste Kamer geloodst. In veel landen worden ook vingerafdrukken gevraagd, maar bijvoorbeeld in Duitsland laat men, vanwege de privacy, voorlopig de keuze om ze af te geven. Dat zouden we hier eigenlijk ook moeten willen.'

Middel erger dan de kwaal?

'De overheid doet veel om de veiligheid van haar burgers te garanderen, maar het is goed om elke maatregel kritisch te bekijken. Schiet een maatregel niet zijn doel voorbij óf is het middel hier zelfs erger dan de kwaal?', besluit een woordvoerder van 'onzeprivacy.nl'.



Ingezonden persbericht