Vrije Universiteit Amsterdam

Voetafwijkingen en beperkingen bij patiënten met reumatoïde artritis


* Startdatum: 30-06-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Voetafwijkingen en beperkingen bij patiënten met reumatoïde artritis


* Plaats: Aula


* Spreker: M. van der Leeden


* Promotor: prof.dr. J. Dekker


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Ziekteactiviteit in de voorvoeten, gewrichtsschade in de voorvoeten en problemen met lopen komen veel voor in de eerste acht jaar bij de ontsteking van de voetgewrichten. Dit is een van de bevindingen uit het promotieonderzoek van Marike van der Leeden.

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten. Ontsteking van de voetgewrichten komt veel voor en kan gewrichtsschade en structurele misvormingen veroorzaken. Dit kan leiden tot pijn en beperkingen in dagelijkse activiteiten. De RA-voet heeft tot op heden weinig aandacht gekregen in wetenschappelijk onderzoek. Het doel van het proefschrift van Van der Leeden is het verschaffen van inzicht in afwijkingen van de voet en beperkingen in dagelijkse functioneren bij patiënten met RA.

De bevindingen van Van der Leeden zijn: ziekteactiviteit in de voorvoeten, gewrichtsschade in de voorvoeten en problemen met lopen komen veel voor in de eerste acht jaar van RA; zelfs als de ziekte afneemt heeft een substantieel deel van de patiënten ziekteactiviteit in de voorvoeten; patiënten met een verhoogd risico op loopproblemen kunnen vroeg in de ziekte geïdentificeerd worden: de functie van de voet tijdens het lopen kan betrouwbaar gemeten worden met een drukplatform; de druk- en gangbeeldkenmerken die een dergelijke meting oplevert hebben een relatie met gewrichtsschade in de voorvoet, voetpijn en beperkingen in het functioneren.

Omdat deze relaties zwak zijn, is de klinische relevantie van drukmetingen nog onvoldoende duidelijk; er bestaat een verband tussen de duur van de ziekte en druk- en gangkenmerken. Dit wijst op veranderingen in de drukverdeling onder de voet en het looppatroon gedurende de ziekte; Van der Leeden beveelt bepaalde instrumenten aan voor het meten van voetfunctie, voetpijn en beperkingen in het functioneren bij RA.

Deze bevindingen kunnen bijdragen aan meer aandacht voor de RA-voet in de klinische praktijk.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam