Gemeente Harderwijk


Steunpunt Huiselijk Geweld krijgt vestiging in Harderwijk

30/06/2009

De gemeente Harderwijk geeft de komende jaren extra aandacht aan het signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken van huiselijk geweld. Vanaf 1 augustus aanstaande krijgt de stad een lokaal steunpunt huiselijk geweld. De vestiging komt bij de Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe aan de Wethouder Jansenlaan. Burgers en organisaties kunnen hier terecht bij de aanwezige deskundige op dit gebied.

Het college B&W van Harderwijk heeft het plan van aanpak voor het lokaal steunpunt huiselijk geweld onlangs goedgekeurd. Het plan voorziet in een makkelijk bereikbaar, laagdrempelig, lokaal steunpunt. Belangrijk doel is om de deskundigheid vanuit het Steunpunt Zwolle ook in Harderwijk direct bereikbaar te maken. Met deze deskundigheid wordt geprobeerd alle betrokkenen hulp te bieden bij een situatie van huiselijk geweld. Dit betekent dat er aandacht is voor slachtoffers, plegers en (kind)getuigen.

Huiselijk geweld is moeilijk boven tafel te krijgen. Wanneer maakt iemand zich zo veel zorgen dat hij of zij initiatief tot hulp neemt? Waar kun je advies en hulp krijgen? Wie gaat wat doen? Vanuit Harderwijk, en ook op de Noord-Veluwe, wordt weinig contact gezocht met het Steunpunt Huiselijk Geweld dat in Zwolle beschikbaar is voor meedenken en meedoen in deze complexe problematiek. Toch is bekend dat alleen al de politie zoân honderd keer per jaar bij huiselijk geweld in Harderwijk betrokken is. Het sterke vermoeden is dat deze problematiek ook in Harderwijk veel groter is. Onderzoek wijst uit dat een op de vijf vrouwen in haar leven te maken krijgt met een vorm van huiselijk geweld. En dat moet stoppen.

Het Harderwijkse steunpunt Huiselijk geweld is vanaf 1 augustus bereikbaar bij de Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe, Wethouder Jansenlaan 76, 3844DG Harderwijk.
Tot die tijd is advies en ondersteuning mogelijk bij het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) in Zwolle, telefoon 0900-1 26 26 26.


____________________