Gemeente Uithoorn

Stimulering woningmarkt Uithoorn

30 juni 2009
De stagnatie op de (koop)woningmarkt heeft niet alleen gevolgen voor de afzet van nieuwbouwwoningen maar ook voor de bestaande woningmarkt. Deze ontwikkeling raakt zowel de individuele woonconsument als ontwikkelaars en bouwers.

Mensen die in een koopwoning wonen en willen doorstromen naar een andere koopwoning, raken hun huis niet kwijt, of krijgen de financiering van hun nieuwe huis niet rond.

Ontwikkelaars die nieuwbouwprojecten opleveren, krijgen steeds meer te maken met onverkochte woningen die voor langere tijd leeg blijven staan. Dit zijn ongewenste situaties die om een oplossing vragen.

Daarom hebben B&W besloten om met ingang van 1 juni 2009 een aantal tijdelijke maatregelen in te voeren:

* de duur van anti-speculatiebeding gaat terug van 5 naar 2 jaar
* versoepeling van het labellen van woningen voor specifieke doelgroepen

* versoepeling van de toewijzing van nieuwbouw koopwoningen
* tijdelijke verhuur van koopwoningen op grond van de Leegstandswet.

Anti-speculatiebeding verkort

De duur van het anti-speculatiebeding is tijdelijk en met terugwerkende kracht (in eerste instantie voor de duur van één jaar) beperkt tot 2 jaar (datum levering van grond, in de koopakte), in plaats van 5 jaar. Dit geldt voor bestaande en voor nieuwbouw koopwoningen. Het doel is bevordering van de doorstroming op de woningmarkt en het wegnemen van aarzeling bij nieuwe kopers.

Labelling versoepeld

Voor nieuw te realiseren projecten, waarbij de verkoop van woningen nog niet is begonnen, zal per locatie worden nagegaan of het wenselijk is woningen te voorzien van een label voor bijvoorbeeld starters of ouderen.

Van een aantal recent opgeleverde nieuwbouwcomplexen, waarbij nog niet alle woningen zijn verkocht, zal op verzoek nader worden bepaald of handhaven van labelling voor starters logisch is gezien de ligging en eigenschappen van het project.

Soepeler toewijzing nieuwbouw koopwoningen

Het verdeelbesluit voor nieuwbouw koopwoningen kan tijdelijk (in eerste instantie voor de duur van één jaar) worden versoepeld.

Daarbij zal worden gekeken of zo'n versoepeling wenselijk is en welke doorstroomeffecten op de woningmarkt daarmee worden bereikt. Dit betekent dat in sommige situaties de nieuwbouwwoningen direct aan een ruime markt worden aangeboden en in andere situaties de lokale markt voorrang krijgt.

In het op te stellen verdeelbesluit zal deze keuze inhoudelijk van argumenten worden voorzien. Het Reglement toewijzing koopwoningen, zal hierop worden aangepast.

Tijdelijke verhuur van koopwoningen

Door de sterk gewijzigde marktomstandigheden is de koopwoningmarkt in een ander perspectief gekomen. Dit heeft ertoe geleid dat van een aantal recent opgeleverde complexen nog een aantal woningen te koop staat.

Met het bieden van de mogelijkheid tot verhuur ex artikel 15 Leegstandswet wordt in elk geval bereikt dat woningen beschikbaar komen voor potentiële huurders voor een vrije sectorwoning.

Het tijdelijk toestaan van het verhuren van leegstaande bestaande woningen, passend binnen het woningwaarderingsstelsel, is via ex artikel 15 Leegstandswet mogelijk. Daarvoor is een vergunning van Burgemeesters en Wethouders nodig.

De te bepalen huurprijs wordt bepaald op grond van het woningwaarderingsstelsel. Geliberaliseerd verhuren is op grond van de Leegstandswet niet mogelijk.

De vergunning geldt voor maximaal twee jaar en kan op verzoek van de eigenaar of de beheerder van de woningen verlengd worden met telkens maximaal één jaar, maar de totale duur van de vergunning is nooit meer dan vijf jaar.

Met het oog op behoud van de specifiek voor doelgroepen gereserveerde woningvoorraad door middel van labelling, is het wenselijk om bij de gelabelde complexen uitsluitend medewerking te verlenen aan verhuur indien de betreffende woningen uitsluitend worden verhuurd aan de doelgroep.

Voor eigenaren bewoners die met twee koopwoningen zitten, kan ook gebruik worden gemaakt van tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet.

Medio 2010 zal worden geëvalueerd of de drie genoemde maatregelen effect hebben gehad en of er aanleiding is om dit tijdelijke beleid voort te zetten.
^
Website statistieken, LetsStat X9