Gemeente Lelystad

Gemeente neemt maatregelen tegen problematiek de Waag

Dinsdag 30 juni 2009

De gemeente komt de ondernemers in het winkelcentrum De Waag tegemoet, om de situatie die is ontstaan bij de bouwwerkzaamheden in het Lelystadshart te verbeteren.

Gratis parkeren

Door het instellen van een blauwe zone, waar bezoekers twee uur lang gratis kunnen parkeren, wil de gemeente het voor winkelend publiek aantrekkelijker maken om weer in de Waag te winkelen. Ook worden er extra evenementen ingelast rondom het Waaggebouw om de winkeliers daar extra in het zonnetje te zetten.

Gebrek aan parkeerplaatsen

Vanwege de vertraging in de bouwwerkzaamheden wordt het gebied rondom zowel de Waag als Het Knooppunt steeds minder aantrekkelijk voor het winkelend publiek. Met name het gebrek aan parkeerplaatsen hield de mensen weg bij de Waag. Hierdoor behaalden veel ondernemers minder omzet en sommigen dreigden ten onder te gaan.

Noodkreet

Daarom slaakten de ondernemers onlangs gezamenlijk een noodkreet richting de gemeente om deze omstandigheden te verbeteren. De week na de oproep is een grote delegatie van de winkeliers in gesprek geweest met Wethouder Fackeldey om de problematiek en gewenste oplossingen te bespreken. De winkeliers hebben met name gepleit voor een soepeler parkeerbeleid, waarbij gedacht werd aan een parkeerschijfzone. Deze `blauwe zone' kan volgens de ondernemers een bijdrage leveren tot de nieuwe parkeergarage geopend is en er weer voldoende capaciteit op de Waag aanwezig is.

Huurbeleid

Richting de eigenaar van het winkelcentrum de Waag is geopperd of er geen vermindering in de huur kon worden toegepast. De gemeente heeft geen zeggenschap over het huurbeleid van de eigenaren, maar doet wel een moreel appel naar de eigenaren op het door hen te voeren huurbeleid voor deze moeilijke periode.

Maatregelen

De maatregelen welke door het college zijn besloten zijn:
1. Extra evenementen voor de Waag opnemen in het evenementenplan Lelystadshart in samenwerking met de winkeliersvereniging de Waag.
2. Het verbeteren van de parkeersituatie van de parkeergarage De Waag door het instellen van gratis parkeren voor max 2 uur als parkeerschijfzone binnen huidige vastgestelde parkeertijden van maandag t/m vrijdag. Op zaterdag blijft huidige tariefstelling gehandhaafd. Deze gewijzigde tariefstelling geldt voor een periode van 3 maanden ingaande juni 2009.

3. Specifieke parkeerplaatsen voor de vergunninghouders te bestemmen in het gedeelte in de parkeergarage dat minder direct aansluit op het winkelgebied.

4. De eigenaren van het winkelcentrum de Waag worden verzocht de mogelijkheden van huurmatiging te bezien voor de winkeliers in dit gebied in verband met de huidige omstandigheden.
---