FrieslandCampina



30 juni 2009

Inza heeft het voornemen de merken Yogho! Yogho! en Choco! Choco! te kopen van FrieslandCampina

Amersfoort, Nederland - De Belgische zuivelcoöperatie Inza cvba (dochter van Milcobel cvba) en de Nederlandse zuivelonderneming Koninklijke FrieslandCampina N.V. hebben een principe overeenkomst bereikt over de overname door Inza van de merken Yogho! Yogho! en Choco! Choco! van FrieslandCampina.

De voorgenomen koop omvat de merken Yogho! Yogho! en Choco! Choco! in de Europese Unie, de recepturen van de producten evenals de bijhorende handelsactiviteiten. Bij de overname zijn geen medewerkers betrokken.

Yogho! Yogho! omvat een assortiment van houdbare yoghurtdranken en Choco! Choco! zijn houdbare chocoladedranken. De producten worden geproduceerd in de productievestigingen van FrieslandCampina in Aalter en Sleidinge in België.

Inza produceert en verkoopt langhoudbare melk, melkdranken en functionele voeding. Beide merken passen uitstekend in de strategie en het assortiment van Inza. FrieslandCampina zal nog tijdelijk de producten voor Inza blijven produceren gedurende een overgangsfase.

FrieslandCampina krijgt van Inza een licentie om de merken binnen de Europese Unie (maar buiten de Benelux) te gebruiken. Buiten de Europese Unie blijft FrieslandCampina eigenaar van de merken.

De definitieve afronding van de overdracht van de merken is afhankelijk van instemming van de Europese Commissie. De overnameprijs wordt niet bekend gemaakt. Het is de verwachting dat de transactie in het derde kwartaal van 2009 kan worden afgerond.

De Europese Commissie stemde op 17 december 2008 in met de fusie tussen Friesland Foods en Campina op voorwaarde dat de dagverse zuivelactiviteiten in Nijkerk, de kaasproductielocatie in Bleskensgraaf en de Yogho! Yogho! en Choco! Choco! zouden worden verkocht om een te sterke positie van FrieslandCampina op de Nederlandse / Belgische markt te voorkomen.

Inza cvba
De Intercoöperatieve Zuivelfabriek van Antwerpen, opgericht in 1946 en kortweg INZA genaamd, is een coöperatieve vennootschap die sedert 1954 gevestigd is naast het Albertkanaal, in de Wasserijstraat te Schoten. Het bedrijf maakt deel uit van de Milcobel Groep, de grootste Belgische zuivelgroep met een aanvoer van ongeveer 1 miljard liter melk. Tot deze coöperatieve groep behoren ook Belgomilk (gekend van Brugge kazen), de ijsroomproducent Ysco en Jan Dupont nv, verpakker en verdeler van kaas. Jaarlijks wordt ongeveer 150 miljoen liter melk verwerkt tot lang houdbare consumptiemelk, chocolademelk, yoghurtdrinks, vla, karnemelk, room en functionele voeding. Een belangrijk gedeelte hiervan wordt gecommercialiseerd onder de merknaam Inza. De basis hiervoor is een uitstekende grondstof, afkomstig van moderne gespecialiseerde melkveebedrijven. Met 240 medewerkers realiseerde Inza in 2008 een jaaromzet van 95 miljoen euro. Zowel de grootdistributie als zuivelhandelaars en grootverbruikers zoals scholen, ziekenhuizen en catering zijn belangrijke afnemers. De Belgische markt is goed voor ongeveer 55 % van de omzet. Nederland vormt een belangrijke exportmarkt, maar Inza voert ook uit naar o.m. Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Frankrijk, Cyprus, Tsjechië, het Midden- en Verre Oosten en Afrika.

Royal FrieslandCampina is een multinationale onderneming die natuurlijke, voedingsrijke en hoogwaardige zuivelproducten en ingrediënten produceert en vermarkt. Smaak, gezondheid, gemak en betrouwbaarheid staan daarbij centraal. De jaaromzet van Royal FrieslandCampina bedraagt, op basis van de cijfers van 2008, 9,5 miljard euro. De onderneming telt 21.000 medewerkers en beschikt over circa 100 productielocaties en verkoopvestigingen in 25 verschillende landen. FrieslandCampina heeft zijn commerciële activiteiten ondergebracht in vier business groups: Consumer Products Western Europe, Consumer Products International, Cheese & Butter en Ingredients. Het assortiment bestaat uit consumptiemelk, melk in poeder- en geconcentreerde vorm, zuiveldranken, yoghurts, desserts, room, koffieverrijkers, baby- en kindervoeding, kaas, boter en ingrediënten. Bekende merken zijn: Campina, Chocomel, Completa, Dutch Lady, Frisian Flag, Foremost, Friesche Vlag, Betagen, Fristi, Vifit, Landliebe, Milli, Mona, Optimel, Optiwell, Puddis, Pöttyös, Fruttis, NoyNoy, Peak, Rainbow, Yazoo, Frico, Milner, Buttergold, Valess, Debic, DMV, Kievit, Domo, Creamy Creation, Nutrifeed, Appelsientje, DubbelFrisss en CoolBest.
De onderneming heeft een coöperatieve basis. De 16.000 leden-melkveebedrijven, verenigd in Zuivelcoöperatie FrieslandCampina zijn de eigenaren van en de leveranciers van melk aan Koninklijke FrieslandCampina N.V.